top of page

Bocas del Toro - Een Reis naar het Caribische Paradijs in Panama

Bocas del Toro is na de San Blas eilanden een top bestemming om het caribische gebied in Panama te ervaren. Bocas del Toro bestaat uit een aantal grote eilanden waar je voor een klein bedrag met boottaxi's tussen kunt pendelen. De eilanden zijn heel divers en de natuur is er fantastisch.


Ontdek de levendige riffen va een boottour of huur een fiets om zelf opzoek te gaan naar de verschillende riffen langs de kust. Op elk eiland is er nog volop jungle aanwezig met tal van dieren en wandelpaden.


Een optocht van lokale drumbands op isla bastimentos

 

HOE KOM JE OP BOCAS DEL TORO?

DE GESCHIEDENIS VAN BOCAS DEL TORO


 

DE VERSCHILLENDE EILANDEN


ISLA COLON

Bocas del Toro wordt vaak beschouwd als een centraal punt in de regio, met Isla Colon als een opvallend eiland. Het eiland is niet alleen het grootste, maar trekt ook diverse soorten toeristen aan, variërend van natuurliefhebbers tot feestgangers. Bocas Town fungeert als het ideale vertrekpunt om deze betoverende eilandengroep te ontdekken, en bovendien is het een bruisende hub vol gezellige en smaakvolle restaurants. Je kan er ook voor kiezen om tours vanuit dit eiland te doen, maar dit kan je werkelijk bij elk hostel en eiland boeken. Dus voel je vooral niet verplicht om bij de eerste de beste tour operator dat jou probeert te paaien met mooie aanbiedingen.


Fietsen - Een heerlijke bezigheid is het huren van een fiets om te ontsnappen aan de drukte van Bocas Town en op ontdekking te gaan naar de ongewone en adembenemende stranden die het eiland te bieden heeft. Voor een degelijke mountainbike is Alfredo Bike Rental & Repair de beste keuze. Voor slechts €10 heb je een hele dag een mountainbike tot je beschikking, waarbij de kwaliteit doorgaans beter is dan bij andere verhuurders zoals Bicicletas Ixa. Als je het jezelf makkelijk wilt maken met een e-bike, kun je voor €35 een exemplaar huren bij Flying Pirates.


fietsen over de zandwegen van isla colon

Voor een leuke dagtocht raden we aan om naar Playa Bluff te fietsen, een prachtig verlaten strand aan de oostkant van het eiland. Onderweg bestaat er een goede kans om brulapen in de bomen te spotten. Voorbij Playa Bluff kun je verder fietsen naar een natuurlijk zwembad, een blauwe lagune en het luiaardbos. Ondanks borden halverwege de route die aangeven dat je privéterrein betreedt en dat doorgang verboden is, blijkt dit een pad te zijn dat door eenieder wordt bewandeld of gefietst. Laat je dus niet ontmoedigen! Om deze plekken te bereiken, moet je wel door twee ondiepe rivieren fietsen/lopen. Het luiaardbos is niet gemarkeerd, maar ter hoogte van de aanduiding op Google Maps kun je enkele korte paden bewandelen om luiaards te spotten. Verder langs het pad kom je bij het natuurlijke zwembad en de blauwe lagune, waar borden je de juiste weg wijzen.



Op de terugweg vind je enkele gezellige bars om de dag af te sluiten met een drankje. Houd er rekening mee dat de totale fietsafstand ongeveer 30 km bedraagt.


Een andere avontuurlijke dagtocht leidt naar Starfish Beach en Drago Beach. Deze route is wat uitdagender en heuvelachtiger dan die naar Bluff Beach, en er zijn auto's en bussen op de weg. Hoewel de kant van Bluff Beach niet geschikt is om te snorkelen, kun je aan deze kant wel je snorkelset meenemen. Helaas waren er in het verleden nog tal van grote zeesterren aanwezig op Starfish Beach, maar vandaag de dag zijn er nog maar enkele te spotten. Deze bestemmingen zijn ook bereikbaar met de bus die vertrekt vanaf het plein in Bocas Town.


Filthy Friday - Een andere reden waarom mensen op Isla Colon verblijven, is het Filthy Friday-feest dat elke week op vrijdag plaatsvindt. Met een boot ga je langs drie verschillende plekken op verschillende eilanden om te feesten. Het feest duurt van 11:30 tot 21:00 uur en kost €40. Hierbij krijg je toegang en een tas met een T-shirt. Drank is niet inbegrepen. Klik hier voor meer informatie over dit feest.


Eten & Drinken op Isla Colon - Terwijl andere eilanden voornamelijk bestaan uit resorts of lokale gemeenschappen, heeft Bocas Town zich ontwikkeld tot een ware expat-hub, waar invloeden van keukens van over de hele wereld samenkomen. Hier zijn onze favoriete plekken.


  • Panis - Zonder twijfel is dit ons favoriete adres voor vers brood en koffie. Van 08:00 tot 14:00 uur verkopen ze hier de meest bijzondere en culinaire broden, lekkernijen en zoetigheden. Hun koffie is voortreffelijk en ze bieden ook glutenvrije opties aan. Neem hier een kijkje op hun menukaart. Wees op tijd, want aan het einde van de ochtend zijn ze vaak uitverkocht. Bekijk hier de locatie op Google Maps.

  • Rosa Blanca Pizza y Jardín - Voor unieke en overheerlijke pizza's is dit dé plek. Hun pizza's zijn creatief met een scala aan smaakcombinaties, maar daarnaast serveren ze ook enkele klassiekers. Bekijk hier de locatie op Google Maps.

  • Mariela Empanadas - Dit is dé plek om te genieten van overheerlijke Argentijnse empañadas, en ze zijn ook nog eens zeer betaalbaar! Bekijk hier de locatie op Google Maps.


Verblijven op Isla Colon - De ideale accommodatie op het eiland hangt af van zowel je doel als je budget. Als je op zoek bent naar het levendige Bocas Town, is het aan te raden accommodaties in de buurt van de hoofdstraat te overwegen. Voor degenen die de voorkeur geven aan rust en een nauwere band met de natuur, is het wellicht verstandiger om iets verder weg, buiten het centrale gebied, te overnachten.


  • Cliff's Hostel - Voor de meest betaalbare optie in Bocas Town is Cliff's Hostel de beste keuze. De prijs-kwaliteitverhouding is goed, en het hostel biedt alle benodigdheden om zelf een ontbijt met pannenkoeken te bereiden. De tweepersoonskamers zijn compact en voorzien van airconditioning. De badkamer deel je met enkele andere kamers, en er is een gemeenschappelijke keuken beschikbaar voor gasten die zelf willen koken. Voor beschikbaarheid en actuele prijzen op jouw gewenste data, klik hier.

  • Chango's Apartments - Is je budget ruimer en zoek je meer comfort, maar wil je toch in Bocas Town verblijven? Dan is Chango's Apartments de beste optie. Deze appartementen zijn zeer comfortabel en voorzien van een eigen badkamer en keuken. Met wat geluk heb je een balkon aan de achterzijde met uitzicht over de Caribische wateren. Voor beschikbaarheid en actuele prijzen op jouw gewenste data, klik hier.

  • Mosana Reef Garden B&B - Verblijf je liever buiten het centrum en midden in de jungle van Isla Colon? Dan is Mosana Reef Garden B&B misschien wel het beste plekje op het eiland dat je nog voor een redelijke prijs kunt vinden. De Italiaanse hosts zijn uitzonderlijk gastvrij, en het inbegrepen ontbijt is bijzonder goed. Daarnaast bieden ze ook uitzonderlijke Italiaanse gerechten in hun restaurant aan. De tweepersoonskamers zijn zeer comfortabel, en er is een gedeelde keuken bij de kamers voor gasten die zelf willen koken. Wees niet verbaasd als een luiaard je gezelschap houdt, bungelend vanuit zijn boom. Zoals bij de meeste hotels meer inlands op het eiland, is het een vereiste dat je minimaal 2 nachten boekt. Voor beschikbaarheid en actuele prijzen op jouw gewenste data, klik hier.


 

ISLA SOLARTE

Het volgende eiland dat we willen belichten, is Isla Solarte. Dit eiland is het minst bevolkt van alle eilanden en staat vooral bekend om zijn bijzondere verblijfsopties bij de Bambuda Lodge. Daarnaast kun je genieten van een prachtige jungle hike en de zeesterren bewonderen tijdens het snorkelen langs de kust.


Bambuda Lodge - Bambuda Lodge is een geweldige accommodatie om Isla Solarte te verkennen. Ooit opgericht door twee vrienden die een hostel in de jungle wilden starten, is het uitgegroeid tot een luxe lodge. Naast een zwembad met uitzicht over de Caribische Zee, beschikt de lodge over een gezellige bar met heerlijke cocktails en een voortreffelijk restaurant. Het diner wordt aangeboden in familie stijl, waardoor je met medereizigers aan een lange tafel kunt genieten en in contact kunt komen met anderen. Vanaf de receptie hebben ze zelfs een waterglijbaan de zee in gemaakt voor een adrenalinekick! De kwaliteit en het comfort van de kamers, zowel voor tweepersoonskamers als slaapzalen, zijn uitstekend. Voor beschikbaarheid en actuele prijzen op jouw gewenste data, klik hier.


Bambuda lodge op isla solarte

Hiken - Vanuit Bambuda Lodge bieden ze een korte hike over het eiland aan. Je loopt met een klein groepje richting Hospital Point. Onderweg is er een goede kans om rode gifkikkers te spotten. Ook kom je langs een lokaal huis waar versgebakken brood wordt verkocht. Ze raden aan om op blote voeten of op hun laarzen te lopen, maar wij adviseren, indien je ze hebt, wandelschoenen te dragen vanwege glibberige en begroeide terreinen.


een hike door de jungel van isla solarte

Uiteindelijk eindig je bij Hospital Point, waar je de kans krijgt om een half uur te snorkelen. Vooral richting de punt is de onderwaterwereld rijk aan verschillende vissoorten. Hier bestaat ook de mogelijkheid om wat dieper te freediven, aangezien het snel dieper wordt voorbij de punt.


hospital point op isla solarte

 

ISLA BASTIMENTOS

Dit eiland bestaat uit verschillende delen waar je kunt overnachten, variërend van luxe resorts tot het karakteristieke dorpje Old Bank. Je kunt vanuit hier een boot nemen naar Red Frog Beach of zelf een wandeling ondernemen naar Wizard Beach. In dit stuk concentreren we ons op Old Bank. We hebben Red Frog Beach niet bezocht omdat hier entreegeld voor wordt gevraagd en we al rode gifkikkers hebben gezien op Isla Solarte. Bovendien hebben we herhaaldelijk gehoord dat de rode gifkikkers maar zelden gespot worden op Red Frog Beach.


De straten van Old Bank op isla bastimentos

Old Bank - Dit dorpje straalt nog steeds de oude charme van Bocas del Toro uit. De Afro-Caribische cultuur is hier ontstaan tijdens de hoogtijdagen van de bananenplantageproductie en is sindsdien nauwelijks veranderd. De huizen zijn kleurrijk en het eten is lokaal. Je kunt verblijven in hostels die boven het water zijn gebouwd of gewoon een dagje met de boot gaan. Vanuit Old Bank kun je ook een korte wandeling maken naar Wizard Beach. Wij vonden het geweldig en raden het zeker aan als je de luxe even opzij wilt schuiven en de lokale cultuur wilt proeven.


El Jaguar - Dit is het hostel waar wij verbleven, en lokaler dan dit wordt het niet. De kamers zijn basic en voorzien van een ventilator. De wanden van de kamers zijn flinterdun en door de kieren zie je het water deinen. De badkamer deel je. Ze hebben een klein barretje waar ze spotgoedkope cocktails serveren. Er is een keuken waar je zelf kunt koken, hoewel de supermarkten op dit eiland vrij beperkt zijn in hun assortiment. Als je geluk hebt, speelt de eigenaar nog wat liedjes op zijn keyboard uit eigen repertoire. En als je extra geluk hebt, zingt zijn vrouw op vrijdagavond de avond vol. Het uitzicht vanuit dit hostel is fantastisch en je kunt heerlijk ontspannen op hun steiger. Voor beschikbaarheid en actuele prijzen op jouw gewenste data, klik hier.


el jaguar hostel op isla bastimentos

Hiken naar Wizard Beach - Vanuit het centrum van Old Bank kun je een korte wandeling naar Wizard Beach maken. De afstand is slechts 2 km, hoewel je wel een kleine klim moet maken. Het strand is fantastisch en heel afgelegen. Vroeger kon je vanaf hier naar Red Frog Beach wandelen, maar dit pad is gesloten en niet meer veilig om te bewandelen.


het strand van wizard beach op isla bastimentos

 

TOURS

Op de Bocas del Toro-eilanden zijn tal van organisaties aanwezig waar je verschillende tours kunt boeken. Prijzen variëren per operator of hostel, maar uiteindelijk eindig je in dezelfde soort boot en vaar je naar dezelfde plekken. Het maakt niet heel veel uit waar je boekt, want de tourguides zijn niet per se beter als je een duurdere tour bij een lodge boekt. Omdat wij meer van zelf ontdekken houden en niet vaak tours boeken, hebben we besloten om één tour te boeken en de tour naar de Zapatilla-eilanden te doen, die als de bekendste en meest gevarieerde bekend staat. Andere tours, zoals de Luminense-tour of die naar Starfish Beach, blijken volgens reviews tegen te vallen en minder waar voor je geld te bieden.


DE OPERATORS

Vanuit elk hostel kun je tours boeken, maar ook via touragents die te vinden zijn in de hoofdstraat van Bocas Town. Het voordeel van boeken bij een hostel is dat de kwaliteit enigszins gegarandeerd blijft en je zeker weet dat het goed geregeld is. De prijs is daarentegen wel een stuk duurder, mede omdat je bij de touragents in de hoofdstraat nog aardig kunt afdingen op de tours. Bij Bambuda Lodge kost een tour naar de Zapatilla-eilanden bijvoorbeeld €35, terwijl deze bij een touragent in de straten van Bocas Town voor €25 te onderhandelen valt.


Wij boekten bij een van de touroperators in de hoofdstraat, die achteraf niet heel goed stond aangeschreven op Google, maar wij vonden dat het erg goed geregeld was. We werden zelfs opgehaald op Isla Bastimentos en hadden een fantastische gids. Deze gids bracht ons zelfs naar een plek waar luiaards zaten te chillen, waar andere groepen niet naartoe gingen.


overzicht van de tours van bocas del toro

Tijdens onze tour voeren we gelijktijdig met de boot van Bambuda Lodge en bezochten we dezelfde locaties. In onze ogen is er dus weinig verschil, en de prijs kan dus aanzienlijk voordeliger zijn.


Voel je vooral niet verplicht om ergens te boeken waar je je niet goed bij voelt; zoals eerder vermeld, kun je werkelijk overal deze tours boeken.


DE ZAPATILLA TOUR

Tours blijven tours, en op een bestemming zoals Bocas del Toro betekent dit dat je in volgepakte bootjes zit, samen met veel andere operators de verschillende plekken afgaat en dat ze je uiteraard laten lunchen bij een van hun contacten, vaak tegen een te hoge prijs.


Het hoofddoel van deze tour is een bezoek aan de bijzondere Zapatilla-eilanden. Eerst ga je naar een plek waar je dolfijnen kunt spotten, en in ons geval bezochten we een stuk mangrovebos dat vol zat met luiaards. Daarna vaar je door naar de Zapatilla-eilanden. Deze plek is heel bijzonder en erg mooi. In de tijd die je hebt, kun je lekker zwemmen en snorkelen op de stranden. Wij kozen ervoor om iets avontuurlijker te gaan en een rondje rondom het eiland te lopen. Door erosie en een stijgende zeespiegel is het pad op sommige delen verdwenen en moet je je soms een weg banen door de jungle.



Na dit bezoek ga je naar een plek waar je prachtig kunt snorkelen. Dit is een locatie waar het koraal vol leven zit, en gelukkig is hier nog weinig verdwenen. Helaas herinnert dit je er ook aan dat de wateren van Bocas del Toro ooit allemaal zo waren en het pijnlijk is dat bijna alles op deze plek na verdwenen is.


Je eindigt de tour met een lunch bij een restaurant op het water, waar je kunt kiezen tussen het bestellen van een lunch of het nuttigen van je zelf meegebrachte lunch. Prijzen variëren hier rond de €16 voor een rijstgerecht met zeevruchten of vis, en je kunt alleen contant betalen.


Aan het einde van de tour word je weer teruggebracht naar de plek waar je bent opgehaald.


Een brulaap op isla colon

 

Voor tips, vragen, meer inspiratie of een gezellig gesprek, stuur ons gerust een bericht via de chat!

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page