De Carretera Austral, ook bekend als Ruta 7, is een van de meest iconische en avontuurlijke routes in Zuid-Amerika. Deze meer dan 1.200 kilometer lange route brengt je langs fjorden, vulkanen, gletsjers, indrukwekkende bergen en bergmeren. Het is een populaire route om met eigen vervoer te rijden, omdat de afstand goed te overzien is en het een ongeëvenaarde mix van diversiteit en avontuur biedt. Hoewel het een bekende route is, biedt deze de mogelijkheid om naast het bezoeken van nationale parken, zelf prachtige, afgelegen plekken te ontdekken. Hier heb je de kans om op de mooiste locaties wild te kamperen. Wij hebben hier prachtige herinneringen gemaakt en kijken ernaar uit om alles te delen in dit blog.
DE ROUTE
In 1970 ontstond het idee om de afgelegen delen van Zuid-Chili te verbinden met de rest van het land. Dit was een uitdagend bouwproject vanwege het ruige terrein, gekenmerkt door fjorden, rivieren en bergketens. Naarmate de Carretera Austral voltooid werd en toegankelijker werd, begon het meer reizigers aan te trekken, die de ongerepte natuur en landschappen wilden verkennen. De Carretera Austral begint in de stad Puerto Montt, gelegen in het zuiden van Chili. Vanaf daar loopt de weg zuidwaarts door de prachtige en afgelegen gebieden van Patagonië, eindigend in Villa O'Higgins.
Tot op de dag van vandaag wordt er gewerkt aan het verbeteren van de wegen. Het is daarom mogelijk dat je onderweg wegwerkzaamheden tegenkomt, wat enige vertraging kan veroorzaken. Dit betekent echter dat de wegcondities jaarlijks verbeteren. Het traject van Puerto Montt tot Cerro Castillo is grotendeels geasfalteerd, maar daarna bestaat de weg voornamelijk uit onverharde paden. Afslagen naar Futaleufú en de San Rafael-gletsjer zijn eveneens onverhard en vergen daardoor meer tijd om te bereiken. Wij reden zelf in een Mercedes Sprinter busje, geen 4x4, maar konden toch overal komen. Het is wel aan te raden om rustiger te rijden en meer tijd uit te trekken voor de reis.
VERVOER
Heb je meer dan drie maanden de tijd om rond te reizen in Chili of Argentinië, dan zou je kunnen overwegen om een auto of busje te kopen en later weer te verkopen. Dit proces is relatief eenvoudig en kan, over een langere reisperiode, veel geld besparen! Wij kochten een busje in de hoofdstad van Chili en reden onder andere deze route. Binnenkort volgt een blog gewijd aan het kopen van eigen vervoer in Chili.
Reis je voor een kortere periode, dan kun je de bus nemen, hitchhiken of eigen vervoer huren. Openbaar vervoer is een goede, goedkope optie, vooral in het hoogseizoen (december tot maart), wanneer er regelmatig bussen rijden tussen de dorpjes. Het is het beste om recente bus tijden meteen te checken bij aankomst, zodat je kunt plannen en eventueel al kunt reserveren voor je volgende etappe. Het vervoer varieert van grote luxe bussen tot kleine busjes met weinig beenruimte, en de prijzen variëren overeenkomstig. Een nadeel is dat niet alle dorpjes met de nationale parken verbonden zijn, waardoor je soms moet hitchhiken om er te komen. Wat hitchhiken betreft, dit is heel gebruikelijk op deze route. Wij hebben bijna dagelijks reizigers meegenomen. Je bent natuurlijk afhankelijk van de bereidheid van mensen om je mee te nemen, maar als je de tijd hebt, is het een leuke, goedkope en op deze route veilige manier van reizen.
Wil je zelf de vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wilt en heb je niet veel tijd, dan is het huren van vervoer de beste optie. De Carretera Austral begint officieel in Puerto Montt, maar wij vonden Puerto Varas, 40 kilometer noordelijker, veel leuker. In beide plaatsen kun je een auto of busje huren om deze route te rijden. Plan je een reis in het hoogseizoen, dan is het noodzakelijk om van tevoren te boeken! Bekende bedrijven voor het huren van busjes of 4x4's met daktent zijn bijvoorbeeld Condor Camper en Wicked Campers. Voor het huren van gewone auto's zijn er veel bedrijven in beide dorpen. Het is goedkoper om het voertuig op dezelfde plek in te leveren, maar tegen een meerprijs heb je de optie om het bijvoorbeeld in Punta Arenas in te leveren, als je van plan bent verder naar het zuiden te reizen.
Als je liever niet zelf je vervoer regelt, is een georganiseerde tour een goede optie. Deze zijn vaak duurder, maar alles is dan wel geregeld en inbegrepen. GeoTerra biedt bijvoorbeeld een zesdaagse reis aan langs de hoogtepunten van de Carretera Austral.
REISTIJD
Omdat we genoeg tijd hadden, konden we het ons veroorloven om zonder vaste planning dagelijks te beslissen wat we gingen doen. We maakten veel gebruik van de app iOverlander om handige informatie over de route te vergaren en geweldige kampeerplekken te ontdekken. De route is in twee weken te doen als je goed plant. Voor wie iets meer vrijheid wil om langer op bepaalde plekken te verblijven, is drie weken ideaal. Wij deden er 19 dagen over om van Puerto Montt naar Cochrane te reizen. Vanaf daar is het nog een kleine vijf uur rijden naar Villa O'Higgins. Omdat we bij Chile Chico, een dorpje iets ten noorden, de grens wilden oversteken naar Argentinië en omdat de wegen vanaf Cochrane verslechterden, besloten we om te keren en hier ons Carretera Austral avontuur te beëindigen.
De Carretera Austral kan in de wintermaanden moeilijk begaanbaar zijn vanwege sneeuw en ongunstige weersomstandigheden. De beste periode om de weg te berijden is tijdens de zomermaanden, van ongeveer november t/m maart.
ONZE STOPS
Puerto Varas
Zoals eerder genoemd, vonden wij Puerto Varas een stuk leuker dan Puerto Montt. Het is dus de moeite waard om te overwegen hier een nacht door te brengen in plaats van in Puerto Montt, als dat uitkomt. De eerste stap is het nemen van een korte ferry van La Arena naar Caleta Puelche; actuele tijden en prijzen vind je op deze website. Deze ferry vaart zeer regelmatig, dus reserveren vooraf is niet mogelijk; tickets koop je ter plekke. Eenmaal aangekomen in Caleta Puelche, is het ongeveer een uur rijden naar Hornopiren, waar je de volgende ferry neemt naar Galeta Gonzalo. Deze ferrytocht duurt 3,5 uur en vaart minder vaak. In het hoogseizoen is het daarom aan te raden om je ticket van tevoren te boeken, wat mogelijk is via deze website of bij het kantoor van de uitvoerder in Puerto Montt. Het kantoor van de uitvoerder, Somarco, vind je hier. Wij hadden geluk en konden de volgende dag al aan boord, maar we hebben reizigers ontmoet die een week moesten wachten op een plek.
Parque Nacional Pumalin
De eerste stop is Chaitén, waar Parque Nacional Pumalin zich bevindt. Hier domineert de Chaitén vulkaan het landschap. Deze vulkaan barstte in 2008 uit, waarbij het nabijgelegen dorp Chaitén volledig werd verwoest. Beelden van deze uitbarsting zijn te zien aan het begin van de wandelroute naar de vulkaan. De hike is 4,8 kilometer lang met een stijging van ongeveer 600 meter; gemiddeld neemt deze heen en terug zo'n 3 uur in beslag. De route leidt naar een uitkijkpunt op de kraterrand, vanwaar je, mits het weer helder is, uitzicht hebt op de indrukwekkende vulkaankaldera met een diameter van ongeveer 3 kilometer. Een vulkaankaldera is een grote, kuilvormige inzinking in het aardoppervlak die ontstaat na een krachtige vulkaanuitbarsting, waarbij de top van de vulkaan instort en een grote, ronde of ovale kuil achterlaat.
Een andere bezienswaardigheid in dit park is de met een gletsjer bedekte Michinmahuida vulkaan. Wij liepen de Sendero Mirador Glaciar Michinmahuida, een wandelroute door een dicht bos die leidt naar een uitkijkpunt over de vulkaan en de hangende gletsjer. Deze route is 6,8 kilometer lang en neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Op de foto zie je echter dat het punt waar je heen loopt nog steeds vrij ver van de gletsjer verwijderd is.
Futaleufú
De tweede stop op onze route was Futaleufú, onder de lokale bevolking ook wel bekend als 'Futa'. Onderweg hierheen stopten we bij de Ventisquero Yelcho trail. Dit is een korte en gemakkelijke wandelroute van 6,1 kilometer die je door het bos naar een uitkijkpunt leidt met een prachtig uitzicht op de Ventisquero-gletsjer.
Futaleufú is een plek waar je gemakkelijk meerdere dagen kunt doorbrengen. Het dorpje ligt in de Andes, omgeven door bergen, bossen, meren en rivieren. De meest bekende rivier is de Futaleufú, beroemd om zijn turquoise water en bekend als een van de beste rivieren voor wildwaterraften. De weg naar Futaleufú is grotendeels onverhard. Omdat we veel stof moesten happen met onze bus, besloten we onderweg te stoppen en te kamperen op een van onze mooiste wildkampeerplekken van de hele reis.
Futaleufú is een klein dorpje met erg vriendelijke mensen, supermarkten met basisproducten en een aantal gezellige restaurantjes en cafés. Wij verbleven bij El Amigo Patagon camping, een plek die we zeker aanraden! We waren er toen ze eigenlijk nog niet open waren en nog bezig waren met het bouwen van een gemeenschappelijke ruimte en keuken. De eigenaar is erg behulpzaam; ze hebben warme douches, een fijne gemeenschappelijke ruimte en keuken.
Een must-do activiteit voor adrenalinezoekers is wildwaterraften! Wij gingen met Bochinche Expediciones en het was echt een geweldige ervaring. Ze zorgen voor een prettige sfeer, werken met ervaren personeel en al hun boten en uitrusting zijn van goede kwaliteit. Je rijdt met een bus naar het startpunt, waar je eerst instructies krijgt voordat je in kleine groepjes, of zoals in ons geval met zijn tweeën, het water op gaat. Op het water is het een fantastische ervaring; je trotseert golven en stromingen in een prachtige omgeving. Ze verzorgen zelfgemaakte snacks en drankjes voor na het raften.
In de omgeving van Futaleufú kun je ook prachtige wandelingen maken. Wij lichten drie wandelroutes uit die we aanbevelen. De eerste is Piedra del Aguila, een korte maar steile wandeling van 4,3 kilometer met een schitterend uitzicht over de vallei, bergen en alpenmeren. De wandeling begint op een privéterrein, op 10 minuten rijden van Futaleufú. Bij ons was er niemand, maar er kan een kleine entreekost gevraagd worden.
De tweede wandeling is Miradores Río Futaleufú y el Cóndor. Het verst gelegen uitkijkpunt ligt op 2,5 kilometer van het begin en biedt een weids uitzicht over de Futaleufú-rivier en de vallei. Je realiseert je hier echt hoe prachtig de omgeving is. Vanuit Futaleufú is het een kwartier rijden naar de ingang van het nationale reservaat bij de parkwachterspost, waar je je inschrijft voor je aan de wandeling begint.
De derde wandeling, onze favoriet, heet Lago las Rosas en is vrij onbekend. We kregen de tip en delen deze graag. Je rijdt in ongeveer 10 minuten naar het startpunt van deze 20 kilometer lange wandeling. Het eerste deel gaat rustig omhoog door het bos, en bovenaan volgt de route langs een groot azuurblauw bergmeer, waarna het afdaalt naar een kleiner meer. De wandeling kent wat stijgingen maar is goed te doen en niet technisch moeilijk.
Puyuhuapi
De stop na Futaleufú was Puyuhuapi. Wij sliepen hier voordat we door gingen naar Queulat National park. Een prachtige wildkampeerspot die we de moeite waard vinden om te delen. Puyuhuapi is verder een klein dorpje met een basic camping, een aantal plekken om te verblijven en een paar restaurants.
Parque Nacional Queulat
Langs Ruta 7 bevindt zich Parque Nacional Queulat, beroemd om zijn opvallende geografische kenmerken, waaronder de Ventisquero Colgante, een hangende gletsjer. Belangrijk om te weten is dat je bij aankomst een e-ticket moet laten zien. Dit ticket dien je vooraf via deze website aan te schaffen. Wij namen het risico door ter plaatse een ticket te willen kopen, maar werden weggestuurd naar een nabijgelegen camping met Wi-Fi om het ticket alsnog online te kopen. Vanuit de hoofdingang van het park zijn er vier korte wandelingen mogelijk. Twee hiervan raden we zeker aan:
Mirador Ventisquero Colgante - 5,6 kilometer - biedt een prachtig uitzicht op de hangende gletsjer en zijn waterval.
Sendero Laguna Tempanos - 1,3 kilometer - leidt je naar het meer waar de waterval in uitmondt. Vanaf hier kun je ook een boottocht maken naar de gletsjer.
Coyhaique
De eerste grote stad op de route is Coyhaique. Op de route van Parque Nacional Queulat naar Coyhaique is het magisch en nodigt het uit tot meerdere stops. In Coyhaique verbleven wij op 'El Camping', een fantastische stads camping met veel ruimte, uitstekende Wi-Fi, schone sanitaire voorzieningen en een gezellige gemeenschappelijke ruimte. Coyhaique is een leuke stad om in een dag te verkennen en je inkopen te doen. Daarnaast biedt de stad een breed scala aan restaurants. Wij raden CB Gastronomia aan, waar je voor een schappelijke prijs gastronomisch kunt eten. Ook Basilic Bistro, een gezellig vegetarisch barretje waar ze heerlijke taartjes serveren, is een aanrader.
Parque Nacional Cerro Castillo
Na Coyhaique was onze volgende stop aan de Carretera Austral het dorp Castillo. Hoewel klein, biedt het dorp enkele basisvoorzieningen zoals accommodaties, restaurants en kleine winkeltjes. Aangrenzend aan het dorp ligt de voornaamste trekpleister voor veel toeristen: het nationale park Cerro Castillo. De gelijknamige berg, Castillo, domineert het landschap als een natuurlijk icoon met zijn sneeuw bedekte pieken en grillige contouren. We kampeerden op de parkeerplaats van het nationale park, pakten onze rugzakken en trokken voor twee dagen de bergen in. We hadden graag minstens drie dagen in het park doorgebracht, maar sommige paden waren eind december nog gesloten vanwege de sneeuw. Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe prachtig het is, dus we laten de foto’s voor zich spreken! Binnenkort publiceren we een uitgebreid blog gewijd aan de meerdaagse hike in Cerro Castillo.
Puerto Rio Tranquillo
Zoals al eerder vermeld, volgt op deze route het ene natuurwonder na het andere. Onze volgende stop na Cerro Castillo was Puerto Rio Tranquillo, waar de Marble Caves zich bevinden. Deze marmeren grotten staan bekend om hun unieke en prachtige marmeren formaties, gevormd door de langdurige werking van het water van het meer op het kalksteen. De formaties variëren van wit tot diepblauw en creëren een betoverend spel van kleuren en reflecties. Puerto Rio Tranquillo zelf is een klein dorpje met enkele basisvoorzieningen en veel reisbureaus die tours naar de grotten aanbieden. Aangezien ze allemaal vergelijkbare tours aanbieden, maakt het niet veel uit voor welke aanbieder je kiest. Je kunt kiezen voor een boottocht of een kajaktocht naar de grotten. Wij kozen voor de kajaktocht en het was een prachtige en indrukwekkende ervaring. Samen met een gids ga je naar een locatie waar je in de kajaks stapt, en van daaruit peddel je in ongeveer 20 minuten naar de grotten. Bij de grotten deelt de gids zijn kennis en krijg je de tijd om rond en door de grotten te peddelen.
Het grote verschil tussen het kajakken en de boottocht is dat je met de boottocht overal gehaast doorheen gaat en je met de kajak alle tijd krijgt om rond de marble caves te peddelen.
Samenkomst Baker River en Neff River
Een hoogteverschil van meer dan 10 meter creëert een opvallende waterval waar de Baker-rivier en de Neff-rivier samenvloeien. Op deze plek zie je het contrast tussen het turquoiseblauwe water van de Baker-rivier en het troebele water van de Neff-rivier. De Neff-rivier, ongeveer 30 kilometer lang, ontspringt in de Campos de Hielo Norte en mondt uit in de Baker-rivier. Door de zijrivieren van gletsjers en besneeuwde bergen krijgt de Neff-rivier zijn kenmerkende melkachtige kleur. De Baker-rivier, met een lengte van 200 kilometer, stroomt met zijn turquoiseblauwe water van het Bertrand-meer naar de zee bij Caleta Tortel. Het is echt een spectaculair zicht en zeker de moeite waard om even te stoppen. De exacte locatie vind je hier op Google maps.
Parque Nacional Patagionia
Douglas Tompkins en zijn vrouw Kristine waren vooraanstaande natuurbeschermers die een significante bijdrage leverden aan het behoud van de Patagonische wildernis. Na een succesvolle carrière in de mode-industrie, wijdde het echtpaar zich vanaf de jaren '90 aan milieubescherming. Samen stichtten zij Tompkins Conservation en kochten uitgestrekte stukken land in Patagonië. In 2004 schonk Douglas een groot deel van dit land aan de Chileense overheid, waarmee het nieuwe Nationale Park Patagonië ontstond, bestaande uit het Tamango Nationaal Reservaat, Jeinemeni Nationaal Reservaat en Patagonië Park.
Het park heeft drie ingangen: de steden Cochrane en Chile Chico, en het parkhoofdkwartier in de Chacabuco-vallei. Wij bezochten het park vanuit het hoofdkwartier in de Chacabuco-vallei.
Een onverharde weg leidt vanaf Ruta 7 naar het bezoekerscentrum van Parque Nacional Patagonia. Deze weg is prachtig en onderweg kun je vaak guanaco's en, met heel veel geluk, een puma spotten. Het bezoekerscentrum is indrukwekkend ingericht. In tegenstelling tot andere nationale parken, vind je hier een receptie, een interactief museum, een café en een restaurant. Het museum, met gratis toegang, is zeker een bezoek waard. Je leert er over de geschiedenis, flora en fauna en het belang van natuurbescherming.
De entreekaartjes voor het park kun je via deze website online aanschaffen of bij de receptiebalie in het bezoekerscentrum. Wij kochten onze kaartjes bij het bezoekerscentrum en reserveerden daar ook twee verschillende kampeerplekken in het park. In ons blog, gewijd aan dit bijzondere nationale park, vertellen we alles over de verschillende ingangen, campings en wandelroutes.
Dit waren alle plekken die we bezocht hebben tijdens onze reis langs de Carretera Austral. Heb je vragen, of weet je juist een plek die ook het vermelden waard is? Stuur ons dan gerust een bericht in de chat!
Comments