top of page

De Huemul Circuit - Patagonië's meest bijzondere meerdaagse hike

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023


Als je op zoek bent naar een ultieme trekkingervaring in Patagonië, dan is de Huemul Circuit in El Chaltén absoluut een aanrader. Deze trail van 60 kilometer leg je doorgaans af in 4 dagen, en gedurende deze dagen wordt je keer op keer verrast door adembenemende scenes. Je bevindt je voortdurend in een schilderachtige omgeving met weinig andere hikers. En wanneer je na een zipline en het trotseren van de uitdagende Paso del Viento arriveert bij het punt met uitzicht op de Zuidelijke Patagonische ijsvelden, is het simpelweg onbeschrijfelijk.


Hoewel het een uitdagende route is, is het zeker haalbaar voor enthousiaste hikers die weten hoe ze zich moeten voorbereiden op een meerdaagse tocht. Je hebt namelijk geen specifieke technische of klimervaring nodig.

In dit blog lees je hoe wij ons hebben voorbereid en hoe we de trail ervaren hebben.


Niels op de Paso del Viento

 

DE TRAIL


De Huemul Circuit biedt je in vier dagen diverse uitdagingen, waaronder het oversteken van rivieren met een zipline, het hiken over een gletsjer, het trotseren van een winderige bergpas en het maken van één van je steilste afdalingen. Het absolute hoogtepunt van de trail is het panoramische uitzicht op de Zuidelijke Patagonische ijsvelden, het op twee na grootste aaneengesloten ijsveld ter wereld! Hoewel deze trail boordevol avontuur en onvergetelijke momenten zit, is het belangrijk om te weten dat informatie over de route voornamelijk op eigen initiatief verzameld moet worden. Dit komt omdat de trail niet officieel wordt aangegeven bij het bezoekerscentrum van de parkwachters. De route is bewust niet aangegeven om hem niet te toegankelijk te maken. Wandelaars moeten zelf inschatten of ze over voldoende ervaring beschikken om het avontuur aan te gaan; de parkwachters geven hierover geen sturing. Maar mocht je besluiten de uitdaging aan te gaan, dan staan de parkwachters uiteraard klaar om je vragen te beantwoorden.


In het vervolg van dit blog hebben we een gedetailleerd overzicht van de trail per dag voor je uitgewerkt. Ook geven we tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden en welke essentials je zeker niet mag vergeten.


Afstand: 65 kilometer

Duur: 26 uur

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk


Hiken over de gletsjer

Dag 1

Ranger station - Campamento Torro

Afstand: 15 kilometer

Duur: 6 uur


De eerste dag is een fijne dag om in te komen. Omdat je er maximaal 6 uren over doet, zijn wij om 10:30 begonnen zodat we voor het avond eten in het kamp aankwamen. Je hebt dan in de ochtend de tijd om je spullen te pakken en goed te ontbijten!

Je backpack kan op de eerste dag misschien zwaar aanvoelen, maar het pad is goed te bewandelen en kent een geleidelijke stijging van zo'n 600 meter. Het begintraject is identiek aan de Loma del Pliegue trail, welke we uitgebreid bespreken in ons blog over El Chaltén. Uiteindelijk bereik je een splitsing: rechtdoor gaat de Loma del Pliegue trail verder, terwijl je links de Huemul Circuit vervolgt. Tijdens de stijging geniet je van schitterende uitzichten over het Viedma meer en krijg je zicht op de toppen van de beroemde Cerro Torre en Cerro Fitz Roy. Na het hoogste punt volgt een rivieroversteek tot ongeveer scheenhoogte, waarna je de adembenemende "Tunel river valley" betreedt. Dit gebied herbergt prachtige natuurelementen zoals de kristalheldere Tunel rivier, de Torro lagoon, de Tunel gletsjer en de Paso del Viento. Je vindt hier ook het eerste kamp: Campamento Torro. Dit kamp beschikt over een basis toilet, zo'n 20 kampeerplekken en vers water uit de rivier.


Dag 2

Campamento Torro.- Refugio Paso del Viento

Afstand: 12 kilometer

Duur: 6 uur


Op de tweede dag staan de rivieroversteek met zipline, het oversteken van de gletsjer en de hoge piek van de Paso del Viento op het programma! We stonden vroeg op en begonnen om 07:00 aan de trail, zodat we gedurende de dag de tijd konden nemen om van de uitzichten te genieten. Al snel kom je bij een gedeelte waar je over rotsen moet klimmen. Bij dit stuk is het raadzaam je navigatie-app erbij te houden, omdat het pad hier niet duidelijk is aangegeven en de stenen stapels die mensen hebben neergelegd ook niet kloppen. Daarna bereik je de rivieroversteek met de zipline. In El Chaltén huren de meeste mensen de benodigde materialen hiervoor: een harnas met een stalen karabijnhaak, een aluminium karabijnhaak en een veiligheidstouw. De zipline bestaat uit een stalen koord dat boven de rivier van de ene naar de andere kant loopt met een katrol eraan bevestigd.



Na de zipline stroomt de adrenaline door je lijf terwijl je richting de klim van de Paso del Viento gaat. Voordat je daadwerkelijk begint te klimmen, loop je eerst over een morene en daal je vervolgens af richting de gletsjer. Een morene bestaat uit verpulverd gesteente dat door de schurende werking van een gletsjer is gevormd. Dit soort gesteente vind je vaak rondom gletsjers en wordt deels door de gletsjer meegevoerd. Het wandelen over de gletsjer is een unieke ervaring! Op basis van onze ervaring raden we aan om de morene zo snel mogelijk te verlaten en via de gletsjer te hiken. Hoe hoger je je op de morene bevindt, des te moeilijker en gevaarlijker het wordt om de gletsjer te bereiken. Verder is de gletsjer voortdurend in beweging, waardoor de beste route kan veranderen en de slide show van de parkwachters veroudert. Vraag daarom eventueel om actueel advies bij de parkwachters en beoordeel de situatie zelf ter plekke. Hoewel wij geen stijgijzers gebruikten, kunnen deze waarschijnlijk extra veiligheid en gemak bieden. Aan het einde van de gletsjer zie je een pad omhoog gaan; dit pad leidt je naar de top van de Paso del Viento. De klim naar boven vergt energie, maar de uitzichten zijn werkelijk adembenemend. Neem zeker de tijd om te pauzeren en te genieten van het omringende landschap, de bergmeren en de witte bergtoppen. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het uitzicht over de Patagonische ijsvelden. Het geeft je een overweldigend besef van de unieke omgeving waarin je je bevindt, met slechts je tentje en je rugzak als gezelschap!

Tip: Bovenop de Paso del Viento kan het flink waaien en is het vaak ijskoud. Het is daarom aan te raden om vlak voor je de top bereikt een pauze in te lassen, bijvoorbeeld voor een lunch.



Na het oversteken van de pas daal je weer af tot je bij een beek komt die doorloopt naar het kamp: Refugio Paso del Viento. Er zijn hier ongeveer 10 plekken voor tenten en water haal je uit de rivier. Er is geen toilet aanwezig, maar er staat wel een noodhuisje om in te schuilen. Door het geringe aantal goede slaapplekken is het raadzaam om niet te laat te arriveren.


Dag 3

Refugio Paso del Viento - Lago Viedma

Afstand: 16 kilometer

Duur: 7 uur


De temperatuur op deze locatie, omringd door ijsvelden, ligt beduidend lager. Handschoenen in de ochtend zijn dan ook geen overbodige luxe! Het pad vervolgt door de bergen, langs een meer, terwijl het panoramische uitzicht over de Patagonische ijsvelden je blijft verbazen. Stap voor stap klim je naar de volgende bergpas: Paso Huemul. Hoewel deze pas minder lang en steil is dan die van de vorige dag, blijft het een flinke klim en het terrein is rotsachtig. Het pad is soms smal en de afgrond diep, dus zorg dat je hier niet met heftige windstoten loopt. Hoe hoger je komt, des te indrukwekkender wordt het uitzicht op het schitterende, azuurblauwe gletsjermeer Viedma. En met geluk vliegen er op dit stuk condors over je heen! Na de top wacht het volgende avontuur: voor ons was het de steilste afdaling die we ooit hebben gedaan. Het pad is smal en begroeid, en onze tactiek was om van boom naar boom en van wortel naar wortel te slingeren! Daarnaast zijn er twee gedeeltes waar je met een touw langs een rotswand moet afdalen.



Dit laatste kamp is weer een unieke kampeerplek. Je slaapt naast het adembenemende Viedma-meer, waar immense ijsblokken in drijven en soms met veel lawaai uit elkaar scheuren. Bij onze aankomst waren er brandweerlieden en parkwachters aanwezig vanwege een recente, hevige brand. De brand was weliswaar onder controle, maar de hulpdiensten bleven kamperen om de situatie te monitoren. Hun voedsel werd per boot aangevoerd, en zo hadden wij tot onze verrassing overgebleven frietjes tijdens onze vierdaagse trektocht! Het uitgestrekte gebied van verschroeide natuur was droevig om te zien. Konijntjes huppelden rond tussen de zwarte as. Het is een herinnering voor iedereen: verbrand geen toiletpapier, maak geen open vuur in de natuur en gooi geen sigarettenpeuken weg. Het kamp biedt plaats aan ongeveer 10 tenten. Er is water beschikbaar uit het meer, maar er zijn geen toiletten of schuilplaatsen. Ook hier is het raadzaam om niet te laat te arriveren, wanneer het kamp vol is is het mogelijk om drie kilometer verderop te kamperen op het strand.



Dag 4

Lago Viedma - Bahia Tunel/ El Chalten

Afstand: 20 - 26 kilometer

Duur: 7 - 8 uur


Op deze laatste dag stonden we extra vroeg op om de zonsopkomst te bewonderen en te zien hoe de lucht en de ijstoppen van kleur veranderden, variërend van zachte tinten tot dieprood. Na dit schouwspel van de natuur pakten we voor de laatste keer onze spullen en begonnen we aan de vierde dag. Deze dag is qua hoogteverschil vrij ontspannen, en de rivieroversteek via de zipline is eenvoudiger dan op de tweede dag. Wat het uitdagend maakt, is de lange afstand, zeker als je, net als wij, terugloopt naar El Chaltén. De trail voert door de pampa en aan je rechterhand blijft je het Viedma-meer zien, terwijl je zoveel mogelijk rechtdoor de bergen oversteekt. De route is soms wat onduidelijk vanwege de vele dierenpaden, dus het is raadzaam om je navigatie-app goed bij de hand te houden. Uiteindelijk daal je af richting de Rio Túnel, waar je net als op dag 2 met een zipline de rivier oversteekt.


Zipline Huemel Circuit dag 4

Wanneer je kort daarna aankomt bij Bahía Túnel, heb je de trail officieel voltooid! Echter, je moet dan nog zo'n 6 kilometer verder lopen naar El Chaltén, over een heuvelachtig terrein. Wetende dat het einde in zicht is, maken de laatste kilometers het zwaar. Maar het voldane gevoel wanneer je je weer meldt bij de parkwachters zal je niet snel vergeten!


Laatste kilometers naar El Chalten

 

IN & OUT'S OVER DE ZIPLINES


Wanneer je aankomt bij de zipline, ziet het er best overweldigend uit. Het koord loopt namelijk hoog tussen twee rotsen door, recht boven de rivier. Maar als je eenmaal weet wat je moet doen, valt het erg mee en kom je makkelijk en veilig aan de overkant.


Controleer allereerst of alles goed vastzit in je backpack en dat er niks uit kan vallen. Trek vervolgens je harnas aan. Zorg dat de banden strak om je benen en middel zitten en loop naar het begin van de zipline. Als je geluk hebt, bevindt de katrol zich aan jouw kant. Zo niet, dan bevestig je je karabijnhaken rechtstreeks aan de stalen kabel en trek je jezelf rustig naar de overkant om de katrol op te halen. Vervolgens bevestig je het 35 meter lange touw aan de katrol. Dit zorgt ervoor dat de katrol vanaf de overkant teruggehaald kan worden. Wij gebruikten twee touwen: één om het katrol terug te trekken en één om de overstekende persoon het laatste stuk omhoog te trekken. Mocht je te vroeg stil komen te hangen en jezelf omhoog moeten trekken, dan kan een reeds overgestoken persoon helpen met het touw.


In de diavoorstelling die te zien is in het bezoekerscentrum, lees je dat je de aluminium karabijnhaak vastmaakt aan de katrol en de stalen (als back-up) vastmaakt aan het stalen koord. Het is cruciaal dat je tijdens het oversteken nooit het stalen koord aanraakt om verwondingen te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om je backpack naar de overkant te krijgen: op je rug, aan de stalen karabijnhaak of eerst zelf oversteken zonder backpack en iemand anders je backpack laten vastmaken aan de katrol, zodat je deze naar de overkant kan trekken. Wij droegen hem op onze rug, maar dit vertraagde onze snelheid waardoor we onszelf het laatste stuk omhoog moesten trekken. We zagen ook dat iemand ondersteboven kwam te hangen omdat haar backpack te zwaar werd. We raden dus aan om de backpacks naar de overkant te trekken met de katrol! Eenmaal aangekomen aan de overkant, is het cruciaal dat je veilig staat voordat je je karabijnhaken losmaakt.


 

VOORBEREIDING


Een goede voorbereiding is essentieel voor de Huemul Circuit. Je trekt vier dagen de bergen in waar het weer verraderlijk kan zijn, de trail niet altijd duidelijk is en waar je speciale uitrusting voor nodig hebt om rivieren over te steken. Hieronder vind je een checklist die je kunt gebruiken tijdens het plannen van de trail:

  1. Download AllTrails of maps.me op je telefoon. Soms is er een duidelijk pad waardoor je weet waar je heen moet, maar vaak ontbreken markeringen. Een navigatie-app is daarom onmisbaar. Met maps.me kun je het gebied van het Huemul Circuit downloaden zodat je de trail offline kunt bekijken. Wij zijn persoonlijk erg fan van AllTrails. Voor deze app heb je echter wel een abonnement nodig om de trails te downloaden en ze offline te bekijken. AllTrails biedt je ook de mogelijkheid je hike te tracken. Zo zie je hoeveel kilometer je loopt, hoeveel hoogteverschil je overbrugt en hoe lang je erover doet.

  2. Check de weersvoorspelling. De parkwachters gebruiken Windguru om het weer op de Paso del Viento, de bergpas op dag 2, te controleren. Dit kun je zelf ook in de gaten houden en bij vragen kun je altijd bij de rangers terecht. Je wilt een goed weervenster voor de vier dagen: met weinig wind, weinig bewolking en geen neerslag. "Paso del Viento" betekent “winddoorgang”, dus je kunt je voorstellen dat je daar echt niet wilt zijn bij harde wind.

  3. Huur uitrusting voor de zipline en eventueel andere benodigdheden. Voor de rivieroversteek heb je per persoon het volgende nodig: één harnas, één stalen karabiner, één aluminium karabiner, één veiligheidsband en één 35 meter koord. Wij huurden deze spullen bij Viento Oeste. Controleer tot hoe laat je de uitrusting op de laatste dag terug kunt brengen om extra kosten te voorkomen.

  4. Bereid je eten en drinken voor de 4 dagen goed voor. Je wordt vaak omringd door gletsjerwater, het lekkerste water dat je ooit gaat drinken. Dus over water hoef je je geen zorgen te maken. Een overzicht van ons eten en drinken vind je onder “paklijst eten en drinken” hieronder.

  5. Meld je voor vertrek bij de parkwachters in het bezoekerscentrum en vraag of je de diavoorstelling met alle informatie over de trek kunt bekijken. Zoals al genoemd, wordt de trail nergens aangegeven. De parkwachters kunnen je echter wel van informatie voorzien. Er is een diavoorstelling beschikbaar met een beschrijving van elke dag, inclusief hoogteverschillen en uitleg over hoe je harnas en karabijnhaken te gebruiken. Tip: maak foto's van de slides zodat je deze tijdens de trek op je mobiel kunt raadplegen.


PAKLIJSTEN

Hieronder vind je twee uitklapbare lijsten onderverdeeld in ''hiking en camping apparatuur'' en ''eten en drinken''. In deze lijsten beschrijven we de inhoud van onze backpack en wat wij nodig hebben gehad. Wat je nodig hebt blijft persoonlijk, maar met deze lijsten ben je goed voorbereid op de hike.


Qua kleding is het verstandig om in laagjes te kleden omdat het weer in de bergen sterk kan variëren. Hoewel wij altijd zonder wandelstokken hebben gehiked, raden we ze voor deze tocht sterk aan. Ze bieden ondersteuning tijdens het stijgen, verdelen het gewicht van je backpack beter en ontlasten daardoor je rug. Bovendien zorgen ze voor meer balans op technische stukken.

Wat betreft eten en drinken vinden wij een goed ontbijt essentieel. Je hebt dan de hele ochtend een vol gevoel en veel energie. Houd bij de lunch rekening met plekken met veel wind: een lunch bereiden op je gaspitje is dan niet handig. Je kunt echter wel elke avond op de aangewezen kampeerplekken koken op gas. Wij bereiden vaak van te voren avondeten voor en koken de rest van de avonden makkelijke gerechten als pasta en couscous. Een lichtere maar wat duurdere optie is om gedroogde maaltijden te kopen, hier giet je enkel kokend water bij! In de verschillende outdoor winkels in El Chaltén vind je deze zakken met verschillende maaltijden.

Paklijst hiking en camping apparatuur

  • Backpack

  • Wandelstokken

  • Tent

  • Slaapmatje

  • Slaapzak

  • Opblaasbaar kussen

  • Slaapzak

 
  • Kookgas en stoof

  • Aansteker

  • Windscherm

  • Zwisters zakmes

  • Mes, lepel, vork

  • Beker

  • Schoonmaak spons

  • Waterfles (met filter) of een camelbag

  • Vuilniszakjes voor afval en toiletpapier

 
  • Mobiele telefoon

  • Powerbank

  • Hoofdlamp

 
  • Zonnebrand

  • Tandenborstel + tandpasta

  • Toiletpapier

  • Blaren pleisters

  • Desinfectiemiddel

  • Loperamide

  • Paracetemol

 
  • Ondergoed

  • Hike schoenen

  • Hike sokken

  • Hike legging/ broek

  • Trui

  • Thermoshirt

  • T-shirts

  • Water/ wind dichte jas

  • Pet

  • Muts

  • Handschoenen

  • Zonnebril

  • Snel drogende handdoek

  • Wastasje


Paklijst eten en drinken


 

MOGELIJKHEDEN MET GIDS


Ben je enthousiast geworden, maar heb je geen ervaring met meerdaagse hikes? Dan is het ook mogelijk om de trail, of delen ervan, met een gids te ondernemen. Walk Patagonia biedt bijvoorbeeld aan om in drie dagen vanuit El Chaltén de Paso del Viento te trotseren voor de panoramische uitzichten over de Patagonische ijsvelden en daarna weer terug te keren.


De Huemul Trek behoort tot de meest indrukwekkende plekken die we in Argentinië hebben bezocht. Ben je benieuwd naar alle 11 onmisbare bezienswaardigheden van Argentinië? Klik dan hier voor ons blog!

 

Voor vragen over het Huemul Circuit, andere hikes in El Chaltén of gewoon een gezellig gesprek, kun je ons altijd een bericht sturen via de chat!

69 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page