top of page

Een diepe duik in de schoonheid van de Argentijnse kust - Van pinguïns tot zeeleeuwen

De Argentijnse kust is een uitgestrekte regio langs de Atlantische Oceaan in het oosten van Argentinië. De kust herbergt een rijk zeeleven en heeft beschermde gebieden om dit zeeleven en de biodiversiteit te behouden. We reden van Rio Gallegos tot aan Puerto Madryn en wisten van tevoren niet zo goed wat we konden verwachten. We namen de tijd en gingen op zoek naar beschermde gebieden, zeeleeuwen, zeeolifanten, orka's, dolfijnen, pinguïnkolonies en vele andere zeevogels. Wat we onderweg aan diversiteit aan zeeleven zijn tegengekomen is ongelofelijk, en daarom delen we in dit blog graag alle hoogtepunten die we op deze route, verspreid over 1.500 kilometer, zijn tegengekomen.


Rotspinguïn op Isla Pinguïno

 

HET ZEELEVEN


Het meeste zeeleven kent seizoenspatronen die verband houden met hun voortplanting, migratie en voedselbeschikbaarheid. Als je bepaalde dieren graag langs de kust wil spotten is het daarom handig om rekening te houden met de seizoenspatronen van deze dieren.


Close-up van een zeeleeuw

PINGUÏNS

De meest voorkomende pinguïn in Argentinië is de Magelhaense pinguïn. Deze pinguïns zijn gemiddeld 70 centimeter groot en kunnen 25 jaar worden. Het broedseizoen van de Magelhaense pinguïn is van september tot maart. Vanaf september komen de pinguïns aan land om hun partner te vinden en hun nest voor te bereiden. Vanaf oktober leggen de pinguïns eieren en broeden ze deze, om de beurt, uit. Vaak leggen ze twee eieren waarvan meestal maar één uitkomt. De jonge pinguïns worden in december geboren en blijven tot januari/ februari bij hun ouders tot ze sterk genoeg zijn om zelf te overleven en klaar zijn voor hun eerste oceaan uitstap. Vanaf maart migreren de rest van de pinguïns om eten te zoeken in de oceaan tot het nieuwe broedseizoen begint. De pinguïns hebben geen zorgeloos leven en moeten hun best doen om op land en in het water te ontsnappen aan hun vijanden. Natuurlijke vijanden op het land zijn o.a. grote vogels, gordeldieren, puma's en vossen en in het water moeten ze op hun hoede zijn voor zeeleeuwen, orka's en haaien.


Rotspinguïns op Isla Pinguïno

Een andere pinguïnsoort die je kunt observeren en bewonderen in Argentinië is de rotspinguïn. Deze pinguïn valt op door zijn felle, gele kuifveren en rode ogen. Ze zijn gemiddeld 50 centimeter groot en kunnen 15 jaar in het wild leven. Zoals de naam al aangeeft, nestelen deze pinguïns zich vaak op rotsachtige kusten en kliffen en bewegen ze zich moeiteloos over deze oneffen ondergronden. De rotspinguïn heeft hetzelfde broedseizoen en dezelfde vijanden als de Magelhaense pinguïns.



DOLFIJNEN

De meest voorkomende dolfijn in Argentinië is de Commerson's dolfijn, herkenbaar aan zijn opvallende zwart-witte kleurpatroon en daarom ook wel bekend als de zebra-dolfijn. Ze staan bekend om hun speelse gedrag, acrobatische sprongen en hun frequente verschijning bij de kust en in de buurt van boten. Deze dolfijn kun je het hele jaar door spotten, maar de beste kans maak je in het midden van september, tijdens het kalverseizoen.


ZEELEEUWEN EN ZEEOLIFANTEN

Zeeleeuwen en zeeolifanten zijn het hele jaar door langs de kust van Argentinië te zien! Deze zeezoogdieren brengen veel tijd door in het water op zoek naar voedsel en zijn zeer behendige zwemmers, hoewel ze er op het land log uitzien. De zeeolifant is een van de grootste zeezoogdieren ter wereld en kan wel 6 meter lang worden. Ze staan bekend om hun enorme omvang en hun opvallende slurfachtige snuit. Zeeleeuwen worden maximaal 3 meter lang, hebben een kegelvormige kop en externe oren die zichtbaar zijn aan de zijkanten van hun kop. Beide hebben hun broedseizoen van september tot maart, en in deze maanden heb je dus de beste kans om ze te zien ontspannen op de stranden of op rotsachtige kusten.


ORKA'S

Ook deze indrukwekkende dieren zijn te spotten aan de kust van Argentinië! Orka's zijn de grootste leden van de dolfijnenfamilie en worden beschouwd als een van de meest intelligente en sociale zeezoogdieren. Ze staan bekend om hun jachttechnieken en om hun vermogen om samen te werken om prooien te vangen. Het spektakel van jagende orka's, wat onderzoekers "bewust aanspoelen" noemen, is te aanschouwen in het natuurreservaat Peninsula Valdes in Argentinië. Zoals eerder genoemd, is het broedseizoen van de zeeleeuwen van september tot maart, met als gevolg dat tussen februari en april groepen babyzeeleeuwen in het ondiepe water bij het strand spelen. Bij deze jachttechniek lokaliseren orka's de zeeleeuwen en kunnen ze onderscheid maken tussen volwassen en babyzeeleeuwen door echolocatievaardigheden. Vervolgens laten ze zich in een perfect uitgekozen golf aanspoelen op het strand, verdoven ze de babyzeeleeuw met klappen op het water en laten ze zich met een nieuwe golf terugspoelen in het diepe water met de zeeleeuw in hun bek.


op tour richting het schierleiland voor de kust van puerto deseado

WALVISSEN

Naast orka's kun je ook walvissen spotten vanaf het natuurreservaat Peninsula Valdes en vanuit de plaats voor het schiereiland Puerto Madryn. Het beste seizoen om hier walvissen te spotten is tussen juni en december wanneer verschillende walvissoorten dit gebied bezoeken om te broeden en hun jongen te verzorgen. De meest voorkomende walvis is de zuidkaper, die wel 20 meter lang kan worden!


Voor een handig te downloaden overzicht over in welke periode elk zeedier te zien is kun je op deze link klikken voor het gehele overzicht.

 

HOOGTEPUNTEN


Langs de Argentijnse kust zijn we op hele mooie bekende en minder bekende plekken gekomen om het diverse zeeleven te observeren. We hebben ons begeven tussen de pinguïn kolonies, we hebben gesnorkeld met zeeleeuwen en we hebben de trucjes van de Commerson's dolfijn mogen aanschouwen. Op onderstaande plekken hebben we verschillende, unieke ervaringen opgedaan. Echter zijn sommige plekken alleen te bereiken met eigen vervoer, bij elke plek geven we van te voren aan of je er ook gemakkelijk met de bus kan komen.


Rotspinguïns in hun natuurlijke habitat

PARQUE NACIONAL MONTE LEÓN

Alleen bereikbaar met eigen vervoer


Onze eerste stop langs de kust is Parque Nacional Monte León. Dit park werd in 2004 opgericht met als doel om dit unieke ecosysteem in de regio te beschermen. Voordat je het park betreedt, moet je je inschrijven bij het parkwachtersstation, dat zich zes kilometer ten noorden van Ruta 3 bevindt. Tussen 09:00u en 17:00u zijn er parkwachters aanwezig die je informatie kunnen geven over het park, het zeeleven en al je andere vragen kunnen beantwoorden. Ze zullen je gegevens noteren, en daarna kun je het park kosteloos betreden. Voor mensen die een tent bij zich hebben of met een camperbusje reizen, biedt het park ook gratis kampeermogelijkheden op steenworp afstand van de zee! Er zijn picknicktafels, een stenen barbecue en één toilet aanwezig op deze kampeerplekken. In het park zijn twee korte wandelpaden aanwezig. Wij liepen vanaf de camping naar de wandelpaden en kwamen onderweg guanaco's en emoe's tegen! Het eerste wandelpad van twee kilometer leidt je naar een grote Magelhaense pinguïnkolonie die op het strand tussen de struiken nesten heeft gemaakt. Het pad loopt er dwars doorheen en biedt daardoor een unieke ervaring om de pinguïns en hun nesten van dichtbij te observeren. Het andere wandelpad van 400 meter leidt naar een klif waar tientallen zeeleeuwen aan het relaxen zijn en proberen op en af de rotsen te komen.



PUERTO SANTA CRUZ - PUNTA QUILLA

Alleen met eigen vervoer


Dit is zo'n plek die ons heeft verrast! We maken vaak gebruik van de app "iOverlander" tijdens onze reizen met ons busje in Zuid-Amerika, en deze plek hebben we daarop gevonden. Elk jaar komt hier een pinguïnkolonie om te broeden. We reden naar de havenpoort waar grote boten werden ingeladen en dachten even dat we op de verkeerde plek waren. Gelukkig kon de bewaker bij de poort ons te woord staan en vertelde ons dat je de kolonie alleen met laagtij kunt bereiken. Het is dus verstandig om van tevoren via Tideschart te controleren wanneer het laagtij is! Gelukkig werd het bij ons een half uur later laagtij en liepen we in ongeveer 40 minuten over het strand naar de Magelhaense pinguïnkolonie. De pinguïns liepen vlak bij ons over het strand en speelden in het water. Het is een prachtige omgeving, en we hadden het geluk dat er op deze plek ook nog Commerson's dolfijnen voorbij kwamen.



PUERTO DESEADO - ISLA PINGUÏNO

Bereikbaar met openbaar vervoer


Voor de kust van Puerto Deseado bevindt zich Isla Pinguïno, een eiland dat deel uitmaakt van een beschermd natuurgebied. Tussen de overblijfselen van een oude fabriek die zeeleeuwenolie verwerkte en een oude vuurtoren van de Argentijnse Marine, vind je hier veel zeeleven. Onder andere Magelhaense pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten en talloze kust- en zeevogels zijn hier te vinden. Bijzonder genoeg kun je hier ook de rotspinguïn observeren, een pinguïnsoort die slechts op weinig plekken in Zuid-Amerika te zien is. We boekten een excursie bij Darwin Expediciones en kunnen dit echt aanbevelen. In slechts een uur vaar je met een kleine groep naar het eiland, en onderweg is de kans groot dat dolfijnen nieuwsgierig rond de boot komen kijken. We brachten maar liefst drie uur door tussen de pinguïnkolonie, en onze gids kon ons alles vertellen over het eiland en al onze vragen beantwoorden. Je bezoek aan het eiland wordt afgesloten met een lunch naast de zeeleeuwen- en zeeolifantenkolonie, waarna je weer terugvaart.



Hoe kom je er met het openbaar vervoer? Als je met het openbaar vervoer van het zuiden naar het noorden reist, kun je de bus nemen van El Chaltén naar Perito Moreno (de stad, niet de gletsjer). Deze rit duurt negen uur, dus je zult hier overnachten. Vervolgens neem je de bus naar Caleta Olivia (vijf uur) en als laatste stap je over op de bus naar Puerto Deseado (3 uur).


Waar kun je overnachten? Er zijn niet veel overnachtingsmogelijkheden in Puerto Deseado, omdat het dorp zelf niet erg gericht is op toerisme. Dat kan soms juist interessant zijn, omdat je dan een lokale ervaring hebt. Sebastián verhuurt een Airbnb-woning in het centrum van Puerto Deseado met een keuken, twee slaapkamers, een badkamer en een zithoek, inclusief goede wifi. Klik hier om de woning te bekijken.


PUNTA TOMBO

Alleen met eigen vervoer


De pinguïnkolonie van Punta Tombo is 's werelds grootste continentale kolonie van de Magelhaense pinguïn! Punta Tombo is een natuurgebied dat deze kolonie, die wel uit 400.000 pinguïns kan bestaan, beschermt. De kolonie strekt zich uit over een kuststrook van 3 kilometer, grenzend aan een steppe-landschap waarin pinguïns en guanaco's samenleven. Je betaalt een entreefee en vervolgt je weg naar het bezoekerscentrum, waar ook een klein café is. Vanaf daar kun je een pad volgen van ongeveer 3 kilometer. Dit pad loopt tussen de pinguïnnesten door en biedt verschillende uitzichtpunten over de kustlijn. De pinguïns zie je druk heen en weer waggelen tussen de zee en hun nesten, waardoor er een soort pinguïnsnelweg ontstaat!



PUERTO MADRYN

Bereikbaar met openbaar vervoer


Een stad met zandstranden en een promenade met restaurants en strandtenten. Alles vindt vooral plaats langs de kust, waar in het weekend leuke marktjes zijn en vanwaar je snorkel-, duik- en boottours kunt boeken. Puerto Madryn kijkt uit over de Golfo Nuevo baai, die wordt gevormd door het schiereiland Península Valdés. In deze baai verschijnen tussen juni en december zuidkapers om te broeden. In dit seizoen kun je boottours boeken om deze indrukwekkende dieren te spotten, maar helaas zaten wij niet in het goede seizoen. GetYourGuide biedt een volledige tour aan, maar het is ook mogelijk om informatie op te vragen en een gevoel te krijgen bij de vele verschillende bureaus langs de kust in Puerto Madryn die de tour aanbieden.

Een andere unieke activiteit die je kunt boeken, is snorkelen met zeeleeuwen! Wij boekten dit bij Lobo Larsen Buceo en raden dit bedrijf om een heel belangrijke reden aan: ze zorgen ervoor dat je te allen tijde niet in hun leefgebied komt en de zeeleeuwen op jou af laten komen en niet andersom. Waar je gaat snorkelen, begeef je je namelijk in een natuurreservaat. Dit betekent dat de dieren beschermd zijn en dat mensen wel op bezoek mogen komen door er te snorkelen en te duiken, maar nooit hun leefgebied mogen verstoren. Toen we in het water lagen, zagen we helaas dat niet alle bedrijven deze regels respecteren. Je vaart in een half uur naar een punt in het Punta Loma natuurreservaat waar een populatie van ongeveer 600 zeeleeuwen leeft. Je spendeert 45 minuten in het water, en de zeeleeuwen zijn net puppy's onderwater en komen dus inderdaad naar je toe om te spelen! Het is een super aandoenlijke en bijzondere ervaring. Je kunt ook duiken met zeeleeuwen, maar omdat ze naar je toe komen en ook aan het oppervlak van het water zwemmen, is het geen betere ervaring om te duiken, en de kosten liggen wel hoger.



Hoe kom je er? Vanaf het vliegveld Jorge Newbery in Buenos Aires zijn er rechtstreekse vluchten naar het vliegveld El Tehuelche in Puerto Madryn. Het is ook mogelijk om de bus te nemen van Buenos Aires naar Puerto Madryn. Deze bus maakt een stop in Viedma en doet er in totaal 18 uur over. Er gaat ook een rechtstreekse bus van San Carlos de Bariloche naar Puerto Madryn, deze doet er 15 uur over.


Waar overnachten? Middenin het centrum en op 700 meter van het strand ligt BELGRANO PtoMadryn, een appartement dat over alles beschikt dat je nodig hebt! Naast de slaapkamer en badkamer is er een volledig uitgeruste keuken aanwezig, airconditioning, wifi en een balkon met uitzicht over de stad.


PENINSULA VALDES

Bereikbaar met openbaar vervoer


Voor nog meer zeeleven kun je het beste een bezoek brengen aan het schiereiland Península Valdés. Dit natuurreservaat is erkend als Werelderfgoed door UNESCO vanwege de ecologische waarde. Je betaalt een toegangsprijs bij de poort, en vervolgens kom je aan bij het bezoekerscentrum waar je door middel van films, kaarten en informatieve panelen kunt leren over deze regio. Bezoek deze website voor actuele entree prijzen en meer actuele informatie. Ook kun je bij de aanwezige parkwachters vragen stellen, stempels in je paspoort laten zetten en informatie krijgen over wanneer ze bijvoorbeeld voor het laatst orka's hebben gezien, waar en hoe laat. Wij vervolgden onze weg naar Punta Cantor, waar je een prachtig uitzicht hebt over de oceaan en met wat geluk voorbijzwemmende orka's kunt spotten. Daarna moesten wij helaas terug naar de splitsing om verder te kunnen naar Punta Norte, omdat de weg langs Caleta Valdés gesloten was. Normaal gesproken kun je bij Caleta Valdés pinguïns, zeeleeuwen en zeeolifanten spotten. Punta Norte is een plek met een prachtig uitkijkpunt over de kust, waar pinguïns zwemmen en zeeleeuwen en olifanten op het strand relaxen en samen zwemmen met de pinguïns. Maar het meest bijzondere aan deze plek is het spektakel dat orka's hier vertonen: het bewust aanspoelen om te jagen op jonge zeeleeuwen.



Hierna zijn we teruggereden naar Puerto Pirámides. Hier hebben wij overnacht aan het strand in onze campervan. Vanuit hier reden we de volgende dag via Punta Pirámides terug. Je kunt overnachten in Punta Pirámides en dan nog een dag of meerdere dagen spenderen op het eiland. Punta Pirámides is ook de enige plek waar je in het wild mag kamperen. Op de rest van het eiland is dit verboden. Bij ons weerhielden de hobbelige wegen ons ervan om nog een dag rond te touren. Verder op het eiland heb je nog Punta Delgada. Helaas was dit gebied tijdens ons bezoek afgesloten. Het zou kunnen dat dit permanent is, want het is een vaste plek geworden voor de kazerne van de marine.


plattegrond van het schiereiland peninsula valdes

Hoe kom je er? Met eigen vervoer rijd je er makkelijk heen vanuit Puerto Madryn, neem je tijd en houd er rekening mee dat je rustig moet rijden omdat de wegen onverhard zijn op het schiereiland. GetYourGuide bied onder andere volledige dagtours aan naar Peninsula Valdes waarbij je stopt bij alle bovengenoemde punten.


een kolonie van zeeleeuwen en zeeolifanten

De kust van Argentinië behoort tot de meest indrukwekkende plekken die we in Argentinië hebben bezocht. Ben je benieuwd naar alle 11 onmisbare bezienswaardigheden van Argentinië? Klik dan hier voor ons blog!

 

Heb je vragen over plekken langs de kust van Argentinië, andere bestemmingen of wil je gewoon een gezellig gesprek? Stuur ons dan gerust een bericht in de chat!

132 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page