top of page

Panama Stad - Waar stadsleven en weelderige jungle samenkomen

Bijgewerkt op: 11 dec. 2023


Of je nu een paar dagen of een week hebt om door Panama-Stad te zwerven, dit bruisende metropool biedt een schat aan activiteiten en bezienswaardigheden. De compacte indeling maakt het mogelijk om verschillende ervaringen op één dag te combineren, waardoor je het meeste uit je verblijf kunt halen. In dit blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis door enkele van de meest fascinerende plekken, waaronder Casco Viejo, het Panama-kanaal, het Metropolitan Natural Park, Amador, de visafslag en de Cinta Costera.


Uitzicht over Panama-stad

 




 

TERUG IN DE TIJD VAN PANAMA-STAD


Opgericht door de Spanjaarden in 1519, was de eerste Europese nederzetting aan de Pacifische kust van Noord- en Zuid-Amerika. De stad diende als een belangrijk knooppunt voor de Spaanse handelsroutes en groeide snel in economische betekenis.


De geografische ligging van Panama-Stad maakte het tot een strategische doorvoerhaven voor edelmetaal, met name goud, dat uit de Zuid-Amerikaanse mijnen, waaronder die in Peru, kwam. Het goud werd over land en zee naar Panama-Stad gebracht en vervolgens aan de Caribische kant weer over zee naar Europa verscheept. Deze route bood een kortere weg dan de omweg rond Kaap Hoorn en speelde een sleutelrol in het vergemakkelijken van de Spaanse handel met het verre continent.


Gedurende deze periode werd Panama-Stad echter geconfronteerd met talloze gevaren. De stad werd herhaaldelijk aangevallen en geplunderd door piraten, waaronder de beruchte Henry Morgan in 1671. De aanvallen en de daaropvolgende brand verwoestten een groot deel van de stad.


de Ruïnes van Panama Viejo

Niettemin werd Panama-Stad herbouwd op een nabijgelegen locatie, bekend als het huidige Casco Viejo. Dit historische district, met zijn geplaveide straten en koloniale architectuur, getuigt van de veerkracht van de stad en haar vermogen om zich aan te passen aan de uitdagingen van haar geschiedenis.


De 20e eeuw bracht een nieuwe fase van ontwikkeling voor Panama-Stad met de voltooiing van het Panama-kanaal in 1914. Het kanaal, een meesterwerk van techniek, transformeerde de stad opnieuw tot een centrum van wereldhandel. Het kortere maritieme traject tussen de Atlantische en de Stille Oceaan versterkte de positie van Panama-Stad als een cruciale doorvoerhub, en de stad bloeide op met de groeiende activiteit rondom het kanaal.


Vandaag de dag is Panama-Stad een bruisende metropool die een rijke mix van geschiedenis, cultuur en moderniteit belichaamt, met het Panama-kanaal als een blijvend symbool van de menselijke prestatie en de strategische ligging van de stad.


 

WAT TE DOEN IN PANAMA-STAD?


Afhankelijk van hoeveel tijd je in Panama-Stad hebt, zijn er een aantal activiteiten en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Omdat de meeste dingen niet ver van elkaar afliggen, kun je ook een aantal dingen combineren op dezelfde dag als je maar een paar dagen de tijd hebt. Zo kun je een bezoek aan het Panama-kanaal perfect combineren met een bezoek aan het Metropolitan Natural Park of als je Casco Viejo bezoekt, kun je de dag afsluiten bij de visafslag en vervolgens een wandeling over de Cinta Costera maken.


Uitzicht over Panama-stad vanuit het Metropolitan natural park

CASCO VIEJO

Casco Viejo is het oude nieuwe centrum. Toen, zoals eerder beschreven, de piraat Henry Morgan de eerste stad Panama Viejo had aangevallen en verwoest, is de stad door de Spanjaarden 8 km naar het westen verhuisd. Dit is Casco Viejo. Beide nu onderdeel van de metropolitane Panama-Stad, is dit gedeelte zeker een bezoek waard. Er zijn vele leuke restaurants en je kunt hier ook goed verblijven. Deze twee onderdelen behandelen we later in het blog.


Casco Viejo ademt historie. Veel gebouwen zijn over de jaren heen gerestaureerd om het gevoel van de 17e eeuw weer te laten herleven. Struin door de pittoreske straatjes van mooie 17e-eeuwse gebouwen, kerken maar ook vele hippe koffiebarretjes.



Als je verblijft in Casco Viejo, dan is alles prima te voet te doen. Verblijf je bijvoorbeeld in Marbella, dan kun je de metro naar 5 de mayo nemen en vanaf daar nog 5-10 minuten lopen naar het centrum. Het openbaar vervoer is spotgoedkoop in Panama-Stad, alleen moet je hier wel een ov-kaart van $2 voor kopen bij de metrostations. Uber is ook beschikbaar in Panama-Stad en is vaak maar een paar dollar voor een ritje binnen de stad.


HET PANAMA KANAAL

Het Panama-kanaal is waarschijnlijk de belangrijkste bezienswaardigheid van Panama. De belangrijkste, maar niet de mooiste. Nederlanders weten hoe een sluizensysteem werkt, en het hoofddoel van een bezoek aan het kanaal is voor veel toeristen om een groot containerschip door de sluizen te zien gaan. Desalniettemin is het een bijzonder en indrukwekkend bezoek. Je kijkt namelijk eerst naar een film over het ontstaan van het Panama-kanaal, ingesproken door Morgan Freeman, waarna je op een uitkijkpunt de schepen voorbij kunt zien gaan.


De sluizen van het panama kanaal

De film is heel interessant om te zien en is in IMAX 3D. De schepen komen tweemaal per dag langs, in de ochtend en in de middag. De tijden kunnen afwijken en niet volgens schema gaan. Maar wil je op de hoogte blijven, dan kan je op de website van het Panama-kanaal de meest actuele tijden opzoeken. Hier zijn ook de openingstijden van het bezoekerscentrum te vinden en de actuele ticketprijzen.


Om met het ov bij het Panama-kanaal te komen, moet je zowel vanaf Marbella als Casco Viejo de metro naar het 'Albrook'-eindpunt nemen. Hiervandaan loop je naar de busterminal van Panama-stad. Aan de achterzijde, op de begane grond, uitkijkend op de mall zijn er verschillende busplatforms genaamd Bahia. Je moet bij platform Bahia D zijn. Je moet bus C810 richting Miraflores hebben. De eindhalte is het bezoekerscentrum van het Panama-kanaal. Houd er rekening mee dat je een ov-kaart van Panama-stad moet hebben om te reizen met het ov. Deze kaart kun je in elk metrostation of bij de busterminal kopen voor $2. Kosten naar het Panama-kanaal met het ov zijn $0,60 per persoon. Een Uber kost ongeveer $6.


Kijk voor alle busroutes in Panama-stad op deze website om te zien welke buslijnen er naar jouw bestemming gaan in de stad.


METROPOLITAN NATURAL PARK

Het Metropolitan Natural Park is een mooie eerste inkijk in de wildernis van Panama. Gelegen naast de stad huisvest dit park grote aantallen aan dieren en planten. Hier kan je onder andere coati's, tucans en als je geluk hebt luiaards spotten. Het heeft een aantal trails en als je het hele rondje loopt ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Onderweg kom je een paar steile heuvels tegen, maar bovenop heb je wel een prachtig panorama van de stad. Kosten voor entree zijn $4,- per persoon.



Als je bij het 2e rangerstation aankomt, vraag bij de parkrangers of ze in de buurt een luiaard hebben gespot. Vaak in de buurt van dit rangerstation hangt er wel een luiaard rond.


Wil je na je hike ergens wat eten en koffie drinken, dan zit er op 2 minuten lopen een leuk cafe. Greenhouse koffie serveert koude en warme koffie en heeft wat lunchitems op de kaart staan. Prima plek om bij te komen in de airco na een bezoek aan het park.


Om bij het Metropolitan Natural Park te komen met het ov kan je de bus vanuit Marbella nemen richting de Albrook terminal. Deze bussen vertrekken bij het metrostation 'Iglesia del Carmen'. Bus C641, C941 en V531 komen langs Domo I. Hier stap je uit en vanuit hier is het nog 5 minuten lopen naar de entree van het park. Kosten zijn $0,25 per persoon voor de bus. Wil je de bus weer terug nemen dan loop je naar de halte Domo R.


de wandelroute door het metropolitan natural park

Vanuit Casco Viejo neem je de metro bij 5 de mayo naar de Albrook terminal. Vanuit hier gaat een rechtstreekse bus naar de ingang van het park. Je moet bij platform Bahia C zijn en bus M671 nemen.


Een Uber-rit kost je ongeveer $3,- vanuit Marbella.


Wij zijn vanuit Marbella gaan lopen, maar wij raden deze afstanden af om te lopen binnen Panama-stad. Niet alleen zijn er vaak geen stoepen om op te lopen, het stuk richting het park heeft ook een paar gevaarlijke kruisingen en drukke wegen waar je langs loopt. Panama-stad is geen stad om lange stukken te lopen, behalve de bekende kade van Amador en de Cinta Costera.


Je kan dit park perfect combineren met een middag bezoek aan het Panama-kanaal. Het park zit namelijk vlak naast de Albrook terminal en vanuit hier pak je een rechtstreekse bus naar het bezoekerscentrum van het Panama-kanaal.


AMADOR

Amador is niet een hele bekende plek, maar onder locals is het erg populair. Dit gedeelte was tot aan de overdracht van het Panama-kanaal in 1980 van Amerikaans bezit naar Panamees bezit onder controle van Amerika. Hier woonden de Amerikanen die werkten bij het Panama-kanaal en er was ook een grote legerbasis gevestigd. Fort Amador diende tijdens de Amerikaanse controle over het Panama-kanaal als verdedigingsfort om het kanaal te beschermen. Hier waren diverse bunkers voor opslag gevestigd, en ook veel kanonnen keken uit over het kanaal.


Toen het Panamees bezit werd, is de kade die onder Amerikaans toezicht verboden toegang was voor non-residents van de community geopend voor alle mensen. Sinds die tijd zijn er op het eiland vele restaurants en bars gevestigd. De wandeling over de kade biedt aan de ene kant een mooi uitzicht over de stad en aan de andere kant een uitzicht op de uitmonding van het Panama-kanaal. In de verte zie je alle grote vrachtschepen voor anker liggen. Over de gehele kade zijn informatieborden te vinden die de geschiedenis van Amador uitleggen.


Uitzicht op de uitmonding van het panama kanaal vanuit Amador in panama-stad

Je zou het bezoek aan Amador kunnen combineren na een bezoek aan het Panama-kanaal en zo de zonsondergang te aanschouwen vanaf de kade. De bus hiernaartoe vertrekt vanaf de Albrook terminal rechtstreeks naar het hoofdeiland Naos. Wij raden echter aan om te stoppen voor de kade bij het BioMuseo en de kade af te lopen naar het eiland. Bus C850 vertrekt vanaf Albrook, maar niet bij de hoofdterminal. In plaats daarvan loop je over de loopbrug terug naar het metrostation. De bushalte zit aan de achterzijde van het metrostation. De enige bus die hiervandaan gaat is C850.


DE VISAFSLAG

In Panama-Stad is er ook een gedeelte waar alle vissersboten vandaan vertrekken om te vissen in de Pacific. Het leuke hiervan is dat ze bij deze visafslag genaamd 'Mercado de Marisco Cinta Costera' ook een gedeelte hebben gemaakt waar je de verse vis kan proeven! Verschillende visrestaurants zijn hier gevestigd en dit is de perfecte plek om kennis te maken met de verse vis die Panama te bieden heeft. Alle restaurants hebben dezelfde producten en dezelfde prijzen dus het maakt niet heel veel uit welke je kiest.


Er is ook een gedeelte waar ze de vers gevangen vis verkopen. Deze plek is geopend tot ongeveer 14:00 uur en hier kan je, als je van het zelf koken bent, verse vis kopen! Een kijkje nemen kan ook altijd, maar het is dus maar geopend tot in de vroege middag.


De Mercado de Marisco Cinta Costera zit op 10 minuten lopen van het metrostation 5 de Mayo en zit vlak naast Casco Viejo. Je kan een avond vis eten perfect combineren met een avond wandeling over de Cinta Costera.


CINTA COSTERA

De Cinta Costera is naast Amador de andere bekende kade onder locals. Hier wordt veel gesport en is een mooi stuk langs de Pacific om overheen te lopen. Het is dus ook samen met Amador de tweede veilige plek die er gecreëerd is om te lopen, hardlopen en fietsen binnen de stad. De kade loopt vanaf Casco Viejo/de visafslag helemaal tot aan Marbella. Er zijn in de avond ook verschillende eetkraampjes en langs de kade komen in de avond de wasberen in grote getale tevoorschijn.


Wasberen langs de kade van de cinta costera in panama-stad

Deze wandeling naar Marbella kan je perfect combineren met een avond viseten bij de visafslag. Het is veilig om in het donker over deze kade te lopen en alles is goed verlicht.


Je kan van Marbella tot aan de visafslag lopen of eerst met de metro naar 5 de Mayo gaan om de visafslag en/of Casco Viejo te bezoeken en vervolgens terug te lopen over de kade naar Marbella.


PANAMA VIEJO

Panama Viejo is het gedeelte waar als allereerst in 1519 door de Spanjaarden Panama-stad werd gebouwd. Dit gedeelte was belangrijk voor de Spanjaarden om al het gedolven goud vanuit Peru hier over land naar de Caribische kust te vervoeren en vanuit daar met schepen richting Spanje te varen. Omdat hier veel goud en andere edelmetalen/stenen werden doorgevoerd, was dit een plek die gevoelig was voor overvallen en piraterij. Het was dan ook piraat Henry Morgan die onder Engelse vlag de stad in 1671 met 1400 andere piraten overviel. En met succes. Door strategisch slechte beslissingen van de Spanjaarden was de stad al snel veroverd en geplunderd. Het is niet duidelijk of het door Henry Morgan of de uitvoerende kapitein van de Spanjaarden was om het munitiemagazijn tot ontploffen te brengen en de stad te verwoesten. Nadat de stad verlaten was door de piraten en de Spanjaarden terugkeerden, werd de stad op de plek van Casco Viejo opnieuw gebouwd voor veiligheidsoverwegingen.


Convento de las Concepcionistas in panama viejo

Panama Viejo, die nu als een oude ruïne aanvoelt omdat de materialen van de gebouwen over de jaren heen ook zijn gebruikt om de nieuwe stad Casco Viejo te bouwen, is nu onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Tijdens een bezoek loop je door de oude stad en kan je de verschillende gebouwen aanschouwen. Het is raadzaam om als je de Lonely Planet van Panama hebt, deze erbij te houden. De informatieborden bij de verschillende gebouwen zijn door weersomstandigheden onleesbaar geworden. De Lonely Planet beschrijft aan de hand van een plattegrond de ins en outs van alle gebouwen. Aan het einde is nog een museum over de geschiedenis van de stad tot aan de inheemse bevolking toe. Er gaat ook een gratis treintje die je kan nemen naar het einde toe of terug naar het begin.


Tip: Ben je op een langere reis en heb je geen ruimte om alle Lonely Planet boeken mee te nemen? Als je een Kobo e-reader hebt, kan je een Kobo-abonnement nemen voor €13,- per maand. Hiermee kan je niet alleen veel leesboeken downloaden, maar ook bijna alle Lonely Planet boeken kan je met dit abonnement downloaden.


Voor actuele ticketprijzen en openingstijden van Panama Viejo, kijk op de website van Panama Viejo.


Om bij Panama Viejo te komen, kan je de bus nemen naar Coco Bay-I. Kom je vanuit Marbella dan stap je op bij Calle 49 Este langs de Cinta Costera of 1 halte verder bij Paitilla-R. Je moet buslijn C640, C642 en I672 hebben.


Kom je vanuit Casco Viejo, dan is het iets lastiger. Je moet dan namelijk eerst 20 minuten lopen naar halte Calle 26 Este. Vanuit hier gaan buslijnen C640, C642 en I672 naar Panama Viejo.


 

HOE REIS JE BINNEN PANAMA-STAD?


Zoals vermeld bij elke activiteit zijn er verschillende opties om binnen Panama-stad te reizen. Als je snel en makkelijk wilt reizen, is Uber een perfecte keuze. De kosten zijn niet heel hoog en als je een Uber kunt delen, zijn de kosten maar een paar dollar per persoon.


Wij prefereren echter de lokale manier en reizen eigenlijk altijd met bus en/of metro. Niet alleen omdat het goedkoop is, ook geeft het wat meer een lokaal gevoel. Voor Panama-stad is de metrolijn vrij makkelijk en duidelijk. De lijn loopt van het vliegveld tot aan de Albrook terminal. Het doorkruist de meeste gebieden zoals Marbella en het dichtstbijzijnde metrostation van Casco Viejo '5 de Mayo'.


Om vanaf het vliegveld naar het centrum te komen met de metro neem je eerst de gratis shuttlebus die vanaf de terminal vertrekt naar het metrostation van de airport. Dit is de eerste stop waar de bus stopt. Vanaf daar neem je de metro en stap je uit bij de tweede halte 'Corredor Sur'. Het. is belangrijk dat je aan de rechterkant uitstapt om aan de goede kant voor de overstap te zijn. Hier stap je over op metrolijn 2. Deze lijn neem je tot aan het eindpunt 'San Miguelito'. Hier stap je over op de metrolijn 1 richting Albrook. Afhankelijk van waar je moet zijn stopt deze dus nabij de districten van Marbella (halte El Carmen) en Casco Viejo (halte 5 de mayo).


Overzicht van metro lijn 2 in panama-stad

Om meer op specifieke plekken te komen, zijn er veel buslijnen die je bijna overal heen kunnen brengen. Kijk op de website van de buslijnen om je routes uit te stippelen.


De kosten voor het openbaar vervoer in Panama-stad zijn heel laag. Een busrit kost je $0,25 per rit en de kosten voor de metro zijn tussen de $0,35 en $0,50 per rit. Je moet hiervoor wel in het bezit zijn van een ov-kaart. Deze kan je op elk metrostation kopen voor $2. Je kan hem ook op de metrostations opwaarderen en je kan de metrokaart ook voor meerdere personen gebruiken. Je betaalt namelijk een vaste prijs waar je incheckt. Bussen accepteren geen cash betalingen. Ben je van plan misschien 1 rit met de bus te nemen, dan kan je altijd aan een local vragen of je op zijn kaart de rit mag doen en diegene het bedrag in cash betalen. Locals zijn erg vriendelijk en zijn bijna altijd bereid je te helpen.


Als je van het vliegveld reist, moet je eerst de gratis shuttlebus nemen naar het metrostation toe. Dit is 1 halte en zeg tegen de buschauffeur dat je er bij het metrostation uit moet. Vanaf hier kan je dus voor $0,50 de metro naar het centrum nemen.


 

WAAR VERBLIJVEN IN PANAMA-STAD?


Panama-stad is qua overnachting te verdelen in twee gebieden: Marbella en Casco Viejo. Hoewel er andere opties zijn, zijn de reacties daarover niet erg positief, voornamelijk vanwege de ligging en het gevoel van veiligheid in de avonduren. Daarom richten wij ons op deze twee gebieden.


MARBELLA

Marbella is het zakendistrict en herbergt de hoogste wolkenkrabbers van de stad. De meeste gebouwen zijn banken of grote appartementencomplexen. Dit gebied ligt centraal en vlakbij de Cinta Costera. Luxe hotels zoals Hilton zijn hier gevestigd. Marbella voelt veilig aan en biedt tal van restaurantopties. Vanuit hier kan je gemakkelijk de hele stad bereiken, mede doordat de metrolijn door dit gebied loopt.


Bodhi Hostel - Een relaxed en sfeervol hostel midden in het centrum met een zwembad en inbegrepen ontbijt. Ze bieden zowel dormbedden als privékamers met gedeelde of privébadkamers. De ruime keuken nodigt uit tot zelf koken, en er is een fijne open ruimte om in contact te komen met andere reizigers. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid voor jouw data.


Bodhi hostel in Panama-stad

CulturaHumana Guesthouse - Dit budgetvriendelijke hostel in Marbella is voordeliger dan Bodhi en wordt geprezen om de sfeer, het ontbijt, en het vriendelijke personeel. De kamers zijn iets minder comfortabel, maar dat weerspiegelt zich in de prijs. Het hostel beschikt over een zwembad en een grote gezamenlijke ruimte. Het ontbijt is inbegrepen in de prijs. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor jouw reisdata.


CASCO VIEJO

Casco Viejo is het nieuwe oude centrum dat je een echt 17e-eeuws gevoel geeft wanneer je door de pittoreske straatjes wandelt. Het ligt aan de rand van de stad en is wat lastiger te bereiken met het openbaar vervoer. De prijzen voor hostels en hotels zijn hier ook wat hoger. Echter, de visafslag is dichtbij, en verblijven in een gebied met zoveel historie is fantastisch.


Corcho Rooms - In het hart van Casco Viejo, gezien als een van de beste plekken om te verblijven. Deze B&B heeft ruime kamers met elk een eigen badkamer. Het bijbehorende restaurant serveert Spaanse gerechten. Hoewel deze locatie overdag perfect is, kan het 's avonds en 's nachts geluidsoverlast veroorzaken. Het ontbijt is niet standaard inbegrepen maar kan worden bijgeboekt. Klik hier hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid.


Selina Casco Viejo Panama City - Selina is een keten die door heel Zuid- en Midden-Amerika is gevestigd. Ze staan garant voor kwaliteit en een bruisende sfeer. Het dakterras organiseert weekendfeestjes, en er is een zwembad om te ontspannen. Ook hier kan geluidsoverlast een punt van aandacht zijn, iets waar je rekening mee moet houden in de hele stad. Ontbijt is niet standaard inbegrepen, maar kan worden bijgeboekt. Bovendien is dit de meest budgetvriendelijke optie voor Casco Viejo. Ze bieden dormbedden, privékamers, suites en appartementen. Klik hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid.


 

WAT ZIJN DE LEUKSTE EET- EN DRINKGELEGENHEDEN IN PANAMA-STAD?


Ook voor de beste barretjes en restaurants beperken we ons tot de gebieden Marbella en Casco Viejo.


In Marbella heb je een ruime keuze aan restaurants, en dit zijn onze favorieten:

  • Ajisen Ramen: Deze geweldige Japanse keten biedt heerlijke ramen en andere Japanse gerechten, zoals gyoza's, takoyaki en sushi. De kwaliteit is uitzonderlijk, en de chefs zijn Japans. De prijzen zijn redelijk, waardoor dit een must-visit is in Marbella.


witte ramen bowl bij ajisen ramen in panama-stad

  • Coffee Max: Voor lekkere koffie, sandwiches, wraps, shakshuka en smoothies moet je hier zijn. Deze foodtruck biedt een scala aan lekkernijen, en voor koffie of lunch is dit de beste plek in Marbella.

  • Tinajas: Als je iets bijzonders wilt ervaren tijdens een avondje uit, is Tinajas perfect. Dit restaurant biedt een diner met show aan, waar je kunt genieten van traditionele Panamese gerechten en regionale dans op het podium. Houd er rekening mee dat dit restaurant wat duurder is. Klik hier om naar de website van Tinajas te gaan.

  • Supermarkt Rey: Als je liever zelf kookt, raden we supermarkt Rey aan. Het ligt vlakbij metrostation El Carmen en heeft alles wat je nodig hebt voor een lunch of diner.

Ook in Casco Viejo heb je genoeg keuze voor leuke barretjes en restaurants. De keuze voor koffiebarretjes is ruim, en ze verschijnen in elke straat wel. Onze leukste adresjes zijn als volgt:

  • Mahalo Snack Shack: Voor lekkere wraps, taco's en bowls is dit je plek. Dit gezellige kleine restaurant biedt een goede lunch tegen betaalbare prijzen.

  • Fonda Lo Que Hay: Deze plek in Casco Viejo mag je niet missen! Het restaurant serveert heerlijke lokale gerechten in een aangename sfeer. De smaken zijn rijk, en de cocktails zijn uitstekend.

  • Selina: Als je niet overnacht bij Selina, is dit een leuke plek om je vrijdag- of zaterdagavond door te brengen. Op het gezellige dakterras kun je genieten van lekkere drankjes, en vaak gaat de avond over in een feestje.


 



Op 25 km van het centrum ligt Tocuman International Airport, waar alle internationale vluchten aankomen. KLM biedt rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld aan. Een goedkopere optie is om via Amerika te vliegen. Hoewel deze vluchten met American Airlines langer duren, zijn ze wel 2x zo goedkoop. Kijk via deze link op Skyscanner om de laagste prijzen voor jouw data naar Panama-stad te vinden.


Als je vanuit Costa Rica naar Panama komt, is je laatste bestemming waarschijnlijk El Valle De Anton. Vanuit hier gaan rechtstreekse bussen naar Panama-stad. Een busrit van ongeveer 4 uur kost je $5.


Als je vanuit Nederland naar Panama-stad vliegt, is een andere mogelijkheid om door Panama te reizen met een huurauto. Omdat Panama wat ingewikkelder is met het openbaar vervoer en voor sommige bestemmingen meerdere overstappen nodig zijn, is dit zeker het overwegen waard. Zo kun je sneller door het land reizen en makkelijker op meer afgelegen plekken zoals Venao/Isla de Cañas of Santa Catalina komen. Er zijn meerdere autoverhuurbedrijven in Panama-stad, maar omdat wij zelf geen auto hebben gehuurd, kunnen we geen aanbevelingen doen. Er zijn veel opties, en de reviews verschillen sterk per persoon bij elk bedrijf. Controleer vooral de auto bij het huren op schades aan de lak en bijvoorbeeld de onderkant van de voorbumper. Het lijkt erop dat de meeste bedrijven kosten in rekening brengen voor reparaties als je niet alle schades van tevoren hebt genoteerd. Maak vooral zelf foto's en/of filmpjes van de gehele auto.


Roodwangschildpadden in Metropolitan natural park in panama-stad

 

Voor vragen over Panama-stad, bepaalde gedeeltes of andere vragen over Panama. Stuur ons een bericht in. de chat!

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page