top of page

El Chaltén - Een toegangspoort voor indrukwekkende hikes in Argentijns Patagonië

Bijgewerkt op: 27 sep. 2023


Het bergdorpje El Chaltén, gelegen in Zuid-Argentinië, is uitgeroepen tot de Argentijnse trekking capital. Niet alleen hebben wij hier één van onze mooiste hikes "de Huemel Circuit" gemaakt, ook delen we hier graag alle informatie met jou over El Chaltén en de rest van de trails.

Het dorpje bevindt zich in een adembenemende omgeving en is daardoor een populaire bestemming voor hikers. Het ligt aan de voet van Cerro Torre en Cerro Chaltén, die ook bekendstaat als Cerro Fitzroy, en is vernoemd naar dit laatste bergmassief. Verder staat de omgeving bekend om de imponerende Patagonische ijsvelden en het gletsjermeer Viedma.

Met een kleine, gastvrije gemeenschap van slechts 325 inwoners, straalt El Chaltén een warme en gezellige sfeer uit. Door de vele outdoor activiteiten is het dorp sterk gericht op toeristen, wat zorgt voor een gezellige sfeer. Je vindt er veel restaurants en barretjes die bijdragen aan de levendige ambiance.


Lees hier hoe we de verborgen paden verkennen, de majestueuze toppen bewonderen en duiken in alles wat El Chaltén te bieden heeft. We delen onze eigen ervaringen en tips om je te helpen je eigen onvergetelijke reis naar deze buitengewone bestemming te plannen.


Ben je benieuwd naar onze 11 onmisbare bezienswaardigheden van Argentinië? Klik dan hier voor ons blog en ontdek ze allemaal!


uitzicht op de fitz roy vanaf het hikepad

 

GESCHIEDENIS VAN EL CHALTEN


De naam "Chaltén" komt uit de taal van de Tehuelche, een inheems volk dat het gebied van het huidige Patagonië bewoonde voordat de Europeanen aankwamen. Het woord "Chaltén" betekent "rokende berg" en de Tehuelche gaven deze naam aan de berg, die nu bekend staat als Mount Fitz Roy, vanwege de bijna constante wolken rond de piek die doen lijken dat de berg rookt.

De naam "Fitz Roy" werd later aan de berg gegeven door de Europese ontdekkingsreizigers van de HMS Beagle. Robert FitzRoy, de kapitein van de HMS Beagle, gaf tijdens de expeditie met Charles Darwin in de jaren 1830 de naam aan de berg ter ere van zichzelf. De oorspronkelijke naam, "Chaltén", blijft echter de naam van het nabijgelegen dorp El Chaltén, en veel lokale bewoners en inheemse gemeenschappen blijven de berg bij deze naam noemen. Het dient als een blijvende herinnering aan de rijke inheemse geschiedenis en cultuur van het gebied.

Het dorp werd pas in 1985 officieel gesticht, waarmee het een van de jongste steden van Argentinië is. De oprichting was voornamelijk strategisch van aard om de Argentijnse aanspraken op het grensgebied te versterken tijdens de territoriale geschillen met Chili.


Vandaag de dag is El Chaltén een fascinerende mix van historische charme en moderne voorzieningen. Het is een plaats die getuigt van zowel zijn recente oprichting als zijn diepgewortelde geschiedenis in de Patagonische regio.


 

HIKEN


De betoverende paden van El Chaltén nodigen hikers uit van alle ervaringsniveaus om dit deel van Patagonië te ontdekken. Of je nu een doorgewinterde hiker bent die op zoek is naar een adrenaline verhogende tocht of een beginner die verlangt naar een rustige wandeling met een adembenemend uitzicht, El Chaltén heeft iets voor iedereen.


Bij het binnenrijden van El Chaltén zie je meteen aan de linkerkant het bezoekerscentrum van de parkrangers. We raden je aan om dit centrum te bezoeken om een duidelijk overzicht te krijgen van alle mogelijke wandelroutes. Hoewel een gedetailleerde kaart van de omgeving alleen te koop is in de winkels van El Chaltén, kun je hieronder een foto vinden van een soort gelijke kaart met alle hike routes die vanuit El Chaltén starten. In het rangerstation hangt ook een kaart met alle routes, waar je een foto van kunt maken. De parkrangers kunnen al je vragen beantwoorden, nuttige tips geven en samen met jou de weersvoorspelling doornemen. Op deze manier ben je volledig voorbereid op je avonturen in de prachtige natuur rondom El Chaltén.


plattegrond van de hikingtrails in el chalten

Laguna Torre / Mirador Maestri

Afstand: 18 kilometer / 22 kilometer

Duur: 6 uur

Stijging: 300 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Onze ontdekkingstocht in El Chaltén begon met de Laguna Torre trail, een pittoreske route die bossen, rivieren en uitzichten op gletsjers combineert. Het eindpunt, Cerro Torre, ligt naast het betoverende gletsjermeer waar imposante stukken ijs van de gletsjer drijven. Bij het meer kun je nog 2 kilometer doorlopen naar Mirador Maestri, dat een zij- en bovenaanzicht biedt. De totale afstand heen en terug is 18 kilometer (22 kilometer inclusief Mirador Maestri), en de gemiddelde duur is 6 uur. Onderweg stijg je ongeveer 300 meter op goed begaanbare paden. Neem even de tijd om de prachtige omgeving in je op te nemen en geniet van een snack voordat je weer terugkeert.


Wij kozen ervoor om via de Laguna Madre y Hija trail door te steken naar de Laguna de Los Tres trail, een minder bewandeld pad dat een oase van rust en kristalhelder water biedt. Het is 9 kilometer naar Laguna Torre, en de doorsteek is 8 kilometer. Vanaf daar kun je nog 3 kilometer verder hiken en klimmen naar Laguna de Los Tres, of 7 kilometer terug hiken naar het dorp. Wij hikten terug naar het dorp om een andere volgende dag vroeg naar Laguna de Los Tres en Cerro Fitz Roy te hiken!


Voor de avontuurlijken onder ons zijn er gratis kampeerplaatsen langs de verschillende trails. Deze kampeerplekken vereisen geen reservering en bieden basisvoorzieningen zoals toiletten. Water is beschikbaar uit de meren, en je dient je eigen uitrusting mee te nemen. Een overnachting in Campamento Poincenot of Campamento d'Agostini, gevolgd door het bekijken van de zonsopgang bij de bergen met hun meren, biedt een magische ervaring! De andere kampeerplaats is Campamento Capri, gelegen langs de Laguna de Los Tres trail, iets dichter bij het dorp. Als kamperen in de wildernis bij bergen en gletsjermeren je aanspreekt, kun je ook kampeeruitrusting huren bij lokale aanbieders zoals Camping Center en Viento Oeste.


Mirador de Los Condores & Mirador Las Aguilas

Afstand: 4 kilometer voor beide uitzichtpunten samen

Duur: 2 uur

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Hoogteverschil: 150 meter


Deze wandeling begint bij het bezoekerscentrum in El Chaltén en is goed gemarkeerd. Het uitzichtpunt naar Mirador de Los Condores biedt een adembenemend uitzicht op de indrukwekkende Fitz Roy en Cerro Torre bergketens. Het is een vrij korte klim en ligt op ongeveer 1 kilometer van de start. Je kunt hier vaak condors zien zweven op de thermiek, vandaar de naam. Na het genieten van het uitzicht bij Mirador de Los Condores, kun je verder lopen naar Mirador Las Aguilas, nog eens 2 kilometer verderop. Dit uitzichtpunt biedt een weids uitzicht op het Viedma-meer en de omliggende steppe. 'Las Aguilas' betekent 'de adelaars', en ook hier is er een kans om deze prachtige vogels in hun natuurlijke habitat te zien.



Laguna de Los Tres

Afstand: 20 kilometer

Duur: 7-8 uur

Stijging: 800 meter

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk


Ons volgende hike-avontuur bracht ons naar Laguna de Los Tres en Cerro Fitz Roy. We stelden onze tocht een dag uit om het gebied onder een strakblauwe lucht te ervaren. Wij gebruikten Windguru als weerprogramma. In de zoekbalk kun je zoeken op de berg waar je naartoe loopt om te zien hoe het weer daar is. De rangers gebruiken dit programma ook en hebben hun eigen weerstations hieraan toegevoegd. Als je, net als wij, over wat extra tijd beschikt, raad ik je aan de hikes op heldere dagen te ondernemen. Hoewel de bergen altijd prachtig zijn, kan het jammer zijn als ze in de wolken verdwijnen.


We begonnen onze tocht vóór 08:00 uur om de mogelijke bewolking in de middag te vermijden. Deze trail, net als vele andere in de regio, is goed begaanbaar en duidelijk gemarkeerd. De moeilijkheidsgraad wordt vaak beschreven als "moeilijk", voornamelijk vanwege het laatste stuk, van ongeveer 2km, dat over rotsen steil omhoog gaat. Op heldere dagen kan het tegen die tijd ook al flink warm zijn, dus het is belangrijk om je tijd te nemen en voldoende water te drinken.


Het uitzicht op Cerro Fitz Roy en Laguna de Los Tres is ronduit onbeschrijfelijk. Gun jezelf alle tijd om dit natuurwonder en de omringende schoonheid in je op te nemen. Houd er echter rekening mee dat er bijna altijd een sterke wind staat en na de intensieve hike kan je snel afkoelen. Wij raden dan ook aan om een windjack mee te nemen. Aangekomen bij Laguna de Los Tres kun je ook nog links langs het meer naar een uitzichtpunt lopen die zowel uitzicht biedt op de Fitz Roy en op het lager gelegen meer in de canyon. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten en een absolute aanrader voor iedereen die de natuurlijke pracht van Patagonië wil ervaren!

uitzicht op de fitz roy en laguna de los tres

Loma del Pliegue Tumbado

Afstand: 18 kilometer

Duur: 7 uur

Stijging: 1000 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Deze hike begint bij het bezoekerscentrum en wordt aangegeven op de borden. De trail naar links leidt naar de eerder genoemde Mirador de Los Condores & Mirador Las Aguilas, en de trail naar rechts naar Loma del Pliegue Tumbado. Dit is tevens ook het begin van de Huemel Circuit. Het is een minder populaire hike dan Laguna Torres en Laguna de Los Tres, wat je de mogelijkheid biedt om de natuur in zijn puurheid in je op te nemen en met een handjevol mensen te genieten van het imponerende uitzicht. Begin wederom op tijd met de hike om deze kans te vergroten.

Tijdens de trail hike je gestaag omhoog, waardoor je niet het gevoel hebt dat je erg aan het klimmen bent. De eerste kilometers voeren je door een dicht bos, vol inheemse lengabomen en andere lokale vegetatie, en je waant je even één met de natuur.

Na het bos bereik je open velden met weelderige, alpiene vegetatie. Hier krijg je de eerste blik op de omliggende valleien en de Río de las Vueltas, die door het landschap slingert.

Terwijl je verder omhoog klimt, verandert het landschap in een mix van struiken en rotsachtige paden. Je begint enkele van de beroemde pieken te zien, zoals Cerro Torre en Cerro Fitz Roy, die in de verte opdoemen. Het laatste stuk van de trail stijgt iets meer en wordt aangegeven met gele palen.

Eenmaal boven word je beloond met een ongeëvenaard 360-graden panoramisch uitzicht! Je bent in staat om Cerro Fitz Roy, Cerro Torre, de vallei van de Río Tunel, en zelfs het grote Viedma-meer te zien. Een uniek uitzicht!

Chorillo del Salto

Afstand: 6 kilometer

Duur: 1 uur

Stijging: geen

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk


Tussen de pittige hikes door biedt deze relaxte trail een pad naar een prachtige waterval. De waterval is ongeveer 20 meter hoog en stort zich naar beneden over een reeks rotsen. Het water, afkomstig uit de gletsjers in de omgeving, heeft een ijskoude, kristalheldere uitstraling. Je kunt naar deze plek hiken, maar ook fietsen of zelfs met de auto rijden. Het pad is erg goed begaanbaar en de omgeving is, net als het hele gebied, adembenemend. Alleen loop je het eerste deel op hetzelfde pad als waar de auto's rijden. Hierdoor kun je, als het druk is, veel in de stofwolken van de zandweg lopen door passerende auto's. Echter, na dit eerste stuk vervolgt het pad zich in een route die alleen voor voetgangers bestemd is. Neem je lunchbox mee en geniet van een picknick bij de waterval!


De Huemul Circuit

Stap uit je comfortzone en ontdek de ongerepte schoonheid van het Los Glaciers National Park. De Huemel Circuit is een onvergetelijke trail door een van ‘s werelds meest spectaculaire landschappen. Het is een trail van 60 kilometer die vaak wordt voldaan in 4 dagen. Deze tail kan je zelf ondernemen, maar het is ook mogelijk om met een gids op pad te gaan. Tijdens de Huemel Circuit trotseer je 2 ziplines en stijle bergpassen, loop je op een gletsjer, bewonder je de Patagonische ijsvelden en slaap je naast een gletsjermeer. Het is een trail die enige voorbereiding vereist, maar voor iedereen die de trail graag wil hiken is het mogelijk. Dit circuit heeft een hele grote indruk op ons achter gelaten en is onze favoriete trek in Patagonië, we delen graag alle ins en outs in ons blog geweid aan dit circuit.


uitleg over de beste reistijd om el chalten te bezoeken

 

WAAR VERBLIJVEN?


Of je na een hike lekker je tent in wilt duiken of toch een wat luxer appartement prefereert, in El Chaltén is er voor ieder wat wils.


Veel campings in El Chaltén bestaan uit een achtertuin waar je je auto, camper of tent kunt neerzetten en bieden basisfaciliteiten. De beste kampeerplek is Camping El Relincho, waar er wat meer ruimte is. Bovendien zijn er warme douches, een keuken, een gemeenschappelijke ruimte, stroom en er is wifi beschikbaar.


Een betaalbare optie voor een goed verblijf in El Chaltén is Rancho Grande. Dit boerderijstijl hostel met uitzicht op de bergen biedt een scala aan slaapopties, variërend van gezellige privékamers tot gedeelde slaapzalen. De prijzen variëren van €128 voor een tweepersoonskamer met privébadkamer, inclusief ontbijt, tot €38 voor een stapelbed in een slaapzaal, inclusief ontbijt. Daardoor is het geschikt voor elk budget. Er is een gemeenschappelijke keuken en een ruimte waar reizigers elkaar kunnen ontmoeten. Klik hier om je kamer vast te leggen.


Luxer, rustiger, en meer privé is Andino Aparts. Dit complex biedt modern ingerichte appartementen met alles wat je nodig hebt, van volledig uitgeruste kitchenettes tot comfortabele woonruimtes. De comfortabele bedden, goed werkende wifi, en inbegrepen ontbijt maken het verblijf nog aangenamer. Daarnaast bieden ze dagelijkse schoonmaakservice en parkeermogelijkheid aan. Er zijn tweepersoonskamers beschikbaar maar ook familiekamers voor vier personen. De prijzen variëren van €173 voor twee personen tot €218 voor familiekamers voor vier personen. Reserveer je verblijf in dit appartement hier.


Reis je met een eigen busje? Wij hebben zelf een week lang op de parkeerplaats tegenover het bezoekerscentrum van de parkrangers verbleven. De hele week stond het plein vol met busjes, maar kamperen in een tent op het aangrenzende grasveld is niet toegestaan. Er is een toilet aanwezig achter op het grasveld, en de sanitaire voorzieningen van het bezoekerscentrum zijn geopend tijdens de openingstijden. Bij het bezoekerscentrum is ook een kraantje aanwezig, waar hikers hun bidons kunnen bijvullen en kampeerbusjes hun watertanks.


uitleg om geld te besparen in Argentinië met de blue dollarr

 

ETEN & DRINKEN


In El Chaltén, zoals eerder genoemd, vind je een overvloed aan horecagelegenheden, geconcentreerd in slechts twee straten. Er is voor ieder wat wils, dus na een dag hiken kun je op zoek gaan naar wat je lekker vindt, en je zult het ongetwijfeld vinden. We raden de volgende plekken aan.


Parallel aan de hoofdstraat "San Martin" ligt "Jose Antonio Rojo", een straat met minder maar zeer aangename zaakjes. Hier bevindt zich PAISA High Mountain Coffee, die uitstekende koffie serveert - iets zeldzaams in Patagonië en dus extra genieten. Je kunt er ook genieten van heerlijke gebakjes en ontbijt/lunchgerechten.


Voor liefhebbers van gegrild vlees en vis is er La Tapera, een idyllisch houten berghutje. Niet alleen wordt hier uitstekend vlees en vis geserveerd, ook het vriendelijk en attent personeel is erg goed. De kaart biedt ook sorrentini's (gevulde pasta) en heerlijke zelfgemaakte desserts. De prijzen liggen hier wel wat hoger.


Als je op zoek bent naar een restaurant met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een informele, gezellige sfeer, dan is Ahonikenk de plek voor jou. Hier worden typisch Argentijnse gerechten zoals steak en milanesas (Schnitzel) geserveerd, en de wijn wordt geserveerd in pinguïn-vormige kannen!


Na een hike is het zeker de moeite waard om even langs Panadería y Confitería Los Salteños te lopen om een welverdiende snack te scoren. De empanadas zijn vers, smaakvol, en rijkelijk gevuld.


Of het nu komt door het warme weer of het vele wandelen, het ijs van Heladería Domo Blanco blijft ons bij! Deze ijszaak verkoopt fantastisch zelfgemaakt ijs en biedt een ruime keuze aan verschillende, originele smaken.


Houd er rekening mee dat in El Chaltén alle restaurants en supermarkten de Blue dollar rate hanteren. Als je hier geen gebruik van maakt, kunnen de prijzen extreem hoog zijn. Hoewel er in El Chaltén geen Western Union aanwezig is, kun je wel je euro's en dollars op verschillende plekken omwisselen. Er zijn zelfs lokale bewoners die graag met je wisselen voor peso's. Bankbiljetten van $100 of €100 in perfecte staat zijn het gemakkelijkst om te wisselen. Creditcardmaatschappijen zoals Mastercard en Visa bieden tegenwoordig ook de voordelige blue dollar rate aan.


 

REIZEN NAAR EL CHALTEN


VLIEGEN

De dichtstbijzijnde luchthaven is in El Calafate, op ongeveer 200 kilometer van El Chaltén. Vliegen naar El Calafate is mogelijk vanaf Buenos Aires. Er vertrekken dagelijks vluchten vanaf €151. Vluchten vanaf steden zoals Bariloche en Mendoza maken een tussenstop in Buenos Aires. Voor actuele vliegtijden en prijzen, bezoek de website van Skyscanner.


BUS

El Calafate is een belangrijk transportknooppunt voor reizigers die het Los Glaciares National Park willen bezoeken. Er zijn regelmatige busdiensten tussen El Calafate en El Chaltén, en deze busrit duurt gemiddeld 3,5 uur. Deze diensten worden meestal meerdere keren per dag uitgevoerd. Als je uit een verder gelegen stad zoals Bariloche, Puerto Natales of zelfs Buenos Aires komt, kun je een tussenstop of overstap maken in El Calafate. Er zijn verschillende busmaatschappijen die diensten aanbieden naar El Chaltén. Tickets zijn te koop bij het busstation in El Calafate, of je kunt ze van tevoren online reserveren via Plataforma 10 en Busbud. Vooral tijdens het hoogseizoen is het vaak verstandig om van tevoren te reserveren.


GEORGANISEERDE TOURS

Er zijn veel touroperators die begeleide reizen vanuit El Calafate naar El Chaltén aanbieden. Dit kan een goede optie zijn als je de organisatie van het vervoer aan iemand anders wilt overlaten en meer wilt weten over de regio door middel van een gids. Een voorbeeld van een bekende touroperator is Patagonia Dreams. Naast deze grotere aanbieder, zijn er veel lokale agentschappen in El Calafate die op maat gemaakte tours kunnen organiseren naar El Chaltén. Het kan de moeite waard zijn om bij verschillende aanbieders te informeren om de juiste tour te vinden die aan jouw specifieke interesses en behoeften voldoet.


AUTOVERHUUR / EIGEN VERVOER

Als je geen eigen vervoer hebt maar toch de vrijheid wilt hebben om je eigen schema te maken en de omgeving in je eigen tempo te verkennen, kun je een auto huren in El Calafate en naar El Chaltén rijden. Europcar, gevestigd op het vliegveld, biedt de mogelijkheid om direct vanaf het vliegveld door te reizen naar El Chaltén. Van de 214 kilometer die je moet afleggen, is 70 kilometer onverhard, wat enige vertraging kan veroorzaken. De rit biedt echter een prachtig uitzicht op het landschap en brengt je alvast in de stemming voor alles wat je gaat zien en beleven in El Chaltén.


 

Voor tips, vragen, meer inspiratie of een gezellig gesprek, stuur ons gerust een bericht via de chat!

110 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page