top of page

El Valle de Anton - Een unieke natuurervaring in het berglandschap van Panama

El Valle de Anton, gelegen 130 km ten westen van Panama-stad, is een uniek dorp in een oude vulkaankrater. De overvloedige hikingtrails en rijke wildlife maken het een must-visit bestemming. Temidden van adembenemende natuur biedt de vallei diverse wandelroutes met prachtige uitzichten. De omgeving herbergt een schat aan biodiversiteit, waaronder diverse vogels, vlinders, apen en de luiaard! Voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers is El Valle de Anton een onmisbare stop tijdens een bezoek aan Panama. In dit blog duiken we dieper in op de trails die je kunt bewandelen, onze favoriete verblijfplaatsen en de leukste eet- en drinkgelegenheden.


Tucan Pico Canoa in El Valle de Anton

 

HOE KOM JE IN EL VALLE DE ANTON?

TERUG IN DE TIJD IN EL VALLE DE ANTON


 

WAT TE DOEN IN EL VALLE DE ANTON?


El Valle de Anton is voornamelijk bekend om zijn opmerkelijke wandelmogelijkheden langs de kraterrand van het gebied. Er zijn in totaal vier wandelpaden om te verkennen. Andere activiteiten omvatten een bezoek aan de thermale baden en de vlindertuin. Reviews over deze twee activiteiten verschillen sterk. De vlindertuin is mooi en leerzaam, maar de termale baden blijken een gemaakt bad te zijn en er is helaas weinig natuurlijks aan.


Trail India Dormida in El Valle de Anton

EVACC FOUNDATION

Een bijzondere activiteit in dit gebied is een bezoek aan de EVACC Foundation en het vierkante bomenbos. Hier voeren ze een project uit om de zeldzame, met uitsterven bedreigde amfibieën te beschermen. Daarnaast stimuleert het programma de voortplanting en zorgt het ervoor dat de amfibieën weer kunnen worden uitgezet in de omgeving. Hier kun je onder andere de Golden Frog aanschouwen. De onderzoekers spreken Engels en ze zijn alleen op dinsdag gesloten voor publiek. Kijk op de website voor meer informatie over dit bijzondere project.


DE 4 HIKES VAN EL VALLE DE ANTON

In El Valle de Anton heb je de keuze uit 4 wandelroutes. Niet alle paden zijn volledig begaanbaar vanwege begroeiing en/of instabiliteit van het pad. Je kunt er ook voor kiezen om delen van de route te bewandelen als je niet de volledige trail wilt lopen. Hieronder zie je drie kaarten: de middelste geeft een volledig overzicht van de routes in El Valle de Anton, de linker geeft een gedetailleerder beeld van de India Dormida en de rechter geeft de route van El Gaital vanaf de rangerstation aan. Na de foto's beschrijven we elke trail in detail.



India Dormida

Afstand: 6 kilometer

Duur: 3-4 uur

Stijging: 812 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kosten: $3


De India Dormida is de meest bekende en tevens onze favoriete trail. Het is een uitdagend pad met een steile klim omhoog, gevolgd door op en afdalingen over enkele kleinere bergen in de richting van de India Dormida. Het uitzicht over de kratervallei is adembenemend, en afgezien van de eerste klim is het pad goed begaanbaar. Als je onderaan begint (zie de kaart hierboven), eindig je bij het uitkijkpunt van de India Dormida. Vervolgens daal je af naar de officiële ingang, waar je toegangskosten moet betalen. Aan het einde van het pad bevindt zich ook een kleine waterval met een poel waar je na je wandeling heerlijk kunt zwemmen.



Omdat het eerste gedeelte minder begaanbaar is en veel mensen alleen naar het uitkijkpunt gaan en weer terugkeren bij de betaalpoort, is het eerste deel soms wat moeilijker vanwege overgroeiende planten en, tijdens het regenseizoen, enige gladheid door de kleilaag. Aan de andere kant heb je het pad dan wel voor jezelf. Als de volledige 6 km te lang is, kun je ook, zoals hierboven vermeld, bij het startpunt bovenaan op de kaart beginnen, naar het uitkijkpunt lopen en dezelfde route terugnemen.



Een ander hoogtepunt van deze trail is de Piedra Pintada. Deze rots is gekarfd met tekeningen uit de oudheid en wordt door sommige archeologen beschouwd als een kaart van de omgeving die werd gebruikt voor navigatie door het gebied.


De Piedra Pintada in El Valle de Anton

Cara Iguana

Afstand: 6,3 kilometer

Duur: 3,5 - 4,5 uur

Stijging: 472 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kosten: Gratis


De Cara Iguana is een trail die leidt naar ons favoriete uitzicht, maar het is onze minst favoriete route in El Valle de Anton. Het begint namelijk met een 2,5 km lange, steile klim over een grindpad dat geschikt is voor 4x4-voertuigen. Dit stuk is uitdagend en niet bepaald een schilderachtige trail. Na 2,5 km bereik je de ingang van het reservaat, waar een huisje met informatieborden staat. Vanaf hier vervolg je de trail door de bossen naar de top van Cara Iguana.



Dit is het hoogtepunt van de route, omdat je verder kunt lopen naar het uiterste punt van de berg, met een 180-graden uitzicht over het dorp! Volgens de informatieborden van El Valle de Anton, gaat de trail verder over de bergkam tot je bij de splitsing komt met de La Silla trail. Dit pad wordt zelden bewandeld en wordt in het laagseizoen niet onderhouden. Het pad was zwaar overgroeid, en het dragen van lange broeken wordt sterk aanbevolen. We weten dus niet zeker of het pad in het hoogseizoen wel wordt onderhouden. Hoewel dit pad niet een van de meest plezierige was om te lopen vanwege de omstandigheden, kan het een prachtige trail in El Valle de Anton zijn als het goed wordt onderhouden.


Uitkijkpunt van de trail Cara Iguana in El Valle de Anton

Ons oorspronkelijke plan was om vanuit de Cara Iguana door te gaan over de La Silla trail, wat de totale afstand op ongeveer 16 km zou brengen. Normaal gesproken zou dit goed te doen zijn voor een daghike, maar door het vochtige klimaat en het dichte begroeide pad van de Cara Iguana was dit te uitdagend voor ons, dus hebben we de La Silla trail aan ons voorbij moeten laten gaan.


Wil je wel graag het uitzichtpunt bewonderen, maar is het volledige pad onbegaanbaar? Dan kan je altijd het grinpad heen en weer naar het dorp nemen om toch van dit bijzondere uitzicht te genieten.


El Gaital

Afstand: 5,8kilometer / 7,6 kilometer

Duur: 3-4 uur

Stijging: 330 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kosten: Gratis


De El Gaital trail is onze favoriet vanwege de trail zelf. Het beginpunt ligt echter wat verder van het centrum, en als je de looptijd vanuit het centrum rekent, ben je wel anderhalf uur langer onderweg als je heen en terug loopt. Er zijn twee startpunten voor de trail. Het eerste punt begint bij een boerenveld dat vervolgens via bossen en velden naar het officiële startpunt van de parkranger leidt, zie foto's hieronder.



Bij de parkranger is het andere startpunt. Je kunt hier eventueel met de bus vanuit het dorp naartoe gaan en de bus terug naar het dorp nemen, waardoor de looptijd aanzienlijk wordt verkort, want het laatste gedeelte is niet zo lang. Dit laatste deel door de bossen is ook het mooiste. Je kunt via de iets steilere weg omhoog lopen en de mildere kant weer afdalen. De parkranger kan uitleggen hoe deze trail precies loopt. Het is namelijk erg vochtig en dus ook erg glad. Hier heb je ook kans om de zeldzame Gold Frog te spotten in een van de vele poeltjes.


Op een gegeven moment kom je bij een uitkijkpunt tussen de twee bergen waar je uitzicht hebt over het dorp. Hier staat een bordje dat aangeeft dat je alleen verder kunt gaan met een gids vanwege de onstabiliteit van het pad. Wij hoorden echter dat je dit pad kunt proberen te lopen als je de juiste schoenen hebt en weet wat je doet. Bij ons begon het echter vlakbij te onweren en had het al flink geregend, waardoor alles heel glad was. Wij hebben het eindpunt dus niet kunnen bereiken. Hierdoor was voor ons het eindpunt, de mirador, niet de mooiste, maar wij kunnen ons voorstellen dat als je de top bereikt, dit de mooiste hike van El Valle de Anton kan zijn.


Uitkijkpunt over El Valle de Anton op de EL Gaital trail

La Silla

Afstand: 9,4 kilometer

Duur: 5-6 uur

Stijging: Onbekend

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Kosten: Gratis


De La Silla trail kan op twee verschillende manieren worden bewandeld. Je kunt 's ochtends vroeg een taxi nemen naar Caparita en vanaf daar het pad langs de zendmasten omhoog lopen om de zonsopkomst vanaf La Silla te bekijken. Daarna kun je dezelfde weg naar beneden lopen en vervoer terug regelen of het stuk terug lopen. Een andere optie is om de volledige trail door de vallei te lopen en te eindigen in het dorp. Hoewel wij deze trail niet hebben gelopen, leek het vanaf de Cara Iguana, die deze trail kruist, goed begaanbaar. De trail lijkt voornamelijk door graslanden te gaan zonder schaduwrijke plekken. Met veel zon kan dit een uitdaging zijn gezien de lengte en duur van de trail.


 

WAAR TE VERBLIJVEN IN EL VALLE DE ANTON?


Bodhi Hostel - Bodhi Hostel is ons favoriete backpackershostel in Panama. Ze hebben vestigingen in zowel Panama-stad als El Valle de Anton en Santa Catalina. De sfeer in dit hostel is altijd aangenaam en relaxed en de prijzen zijn gelukkig niet al te hoog. De centrale ligging aan de hoofdstraat is erg fijn en zo hoef je nergens ver voor te lopen. De trails liggen op loopafstand van het hostel en de hoofdstraat zit vol met restaurants en koffiebarren. Kijk voor je beschikbaarheid en actuele prijzen via deze link op Booking.


Bodhi hostel in El Valle de Anton

Caracoral Hotel Boutique - Dit is de beste optie als je meer luxe zoekt in El Valle de Anton. Dit boetiekhotel heeft zeer comfortabele kamers en een tuin met zwembad. Een continentaal ontbijt is inbegrepen bij de overnachting. Het is het perfecte hotel om volledig te herstellen na de pittige hikes over de kraterranden. Het biedt gratis parkeergelegenheid en heeft een centrale ligging ten opzichte van het centrum. Als je budget ruimer is en je op zoek bent naar meer luxe, kun je voor extra informatie dit hotel bekijken op Booking via deze link.


Natural Green Eco Camping - Dit is een geweldige plek om met je tent of camper te verblijven. Deze plek wordt beheerd door Mario, een Panamese bioloog. Ondanks dat de toiletten en douche wel aan een opknapbeurt toe zijn, was onze ervaring geweldig. Je staat op zijn jungleterrein en hij weet veel te vertellen over de omgeving en natuur. In de rivier die langs zijn terrein stroomt, kun je elke dag rivierschildpadden zien chillen. Bovendien hebben we de roodnektamarin en twee Panamese stekelvarkens op zijn terrein gezien. Met je tent kun je onder een van de overkappingen staan, en elke overkapping heeft stoelen of een picknicktafel. Daarnaast zijn er ook BBQ-plekken om op te koken. Hij heeft geen gedeelde keuken, maar je kunt bijvoorbeeld wel water koken in zijn keuken. Het is dus geen echte ecocamping zoals de naam doet vermoeden, maar als je avontuurlijk bent en met een tent of camper reist, kan dit een bijzondere plek zijn om te overnachten. Kijk via deze link voor meer foto's en reviews op Google Maps.



 

FAVORIETE EET- & DRINKGELEGENHEDEN

Fonda San José - Deze kleine fonda, verstopt in een zijstraat van de hoofdweg, kregen we als tip om een goed geprijsde dagspecial of soep voor de lunch te halen. Voor $3 kun je meestal de dagspecial met rijst, kip, bonen en salade bestellen. Ze zijn alleen open voor de lunch en voorzien veel locals van een smakelijke maaltijd. Een goede budgettip als je geen zin hebt om zelf te koken, vooral met alle prijzige toeristenrestaurants in de buurt.


De dagspecial bij Fonda San José in El Valle de Anton

Pausa Café - Pausa Café is onze favoriet voor koffie en ijs. Dit door een Italiaanse man gerunde tentje verkoopt heerlijke Italiaanse koffie voor een redelijke prijs. Zijn ijs is van uitstekende kwaliteit; hij beweert zelfs dat zijn pistache-ijs bekroond is in Italië. Hij haalt bijvoorbeeld zijn pistachenoten uit Sicilië. Vergeleken met andere koffiezaken vinden wij zijn koffie het lekkerst en de prijs van $2 is veel lager dan bijvoorbeeld de $4 koffies bij Kare en Unido. Hoewel de sfeer misschien minder pittoresk is, bespaar je zo wel een paar dollar per koffie.


Madre Pizza - Naast Bodhi Hostel bevindt zich Madre Pizza. Hoewel het niet de lekkerste pizza van het dorp is, biedt het wel de beste prijs-kwaliteitverhouding. De pizza's zijn in familie stijl en kosten ongeveer $10.


Pizza bij Madre Pizza in El Valle de Anton

L'Italiano Ristorante - Voor de allerlekkerste pizza's moet je naar L'Italiano. Dit typisch Italiaanse restaurant serveert de heerlijkste pizza's en wijn, maar is ook gelijk het duurst. De pizza's zijn van gemiddelde grootte en kosten ongeveer $15.


Supermarkt Rey - Kook je liever zelf? Aan het begin van het dorp vind je Supermarkt Rey. Ze hebben werkelijk alles en je kunt er ook heerlijk brood en fruit kopen.


Geoffroy-tamarin in El Valle de Anton

 

Voor tips, vragen, meer inspiratie of een gezellig gesprek, stuur ons gerust een bericht via de chat!


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page