top of page

Isla de Cañas - Een getaway voor de avontuurlijke reiziger

Isla de Cañas is een eiland in de regio van Los Santos. Het ligt op 15 minuten rijden van Venao beach en is een echte getaway. Het eiland wordt bewoond door 500 inwoners en heeft een klein dorpje in het midden van het eiland. Op het eiland wordt een pittoresk hostel, genaamd 'Pachamama', gerund door een Frans stel dat doet denken aan Robinson Crusoe.

De ervaring op Isla de Cañas is uniek en bijzonder, maar zoals gezegd, het is wel een avontuur. Het eiland heeft weinig faciliteiten, en dat geldt ook voor Pachamama. Als je van natuur en avontuur houdt, mag je deze bestemming zeker niet overslaan tijdens je rondreis door Panama!


Op het strand tijdens het uitzetten van babyschildpadden op isla de cañas

 

PACHAMAMA

Zoals eerder vermeld, wordt Pachamama gerund door een uitermate gastvrij Frans stel, Jean Pierre en Irina. Zes jaar geleden kochten ze een deel van Isla de Cañas en transformeerden het tot een hostel. Hier ben je helemaal afgelegen, en zelfs in het hoogseizoen zal het nog steeds intiem aanvoelen met maximaal 10 slaapplekken.

Aan de ene kant van hun terrein heb je de Stille Oceaan, die bij hoogtij mooie golven biedt voor een mogelijke surfsessie. Aan de andere kant vind je rustige wateren die de zee verbindt met de mangrove-rivieren die uit het binnenland stromen.


De zee die samen komt met de mangrove-rivieren op isla de cañas

Het terrein bestaat volledig uit zand, en de grote binnenruimte is op traditionele wijze gemaakt van palmbladeren, zoals de lokale bevolking dat deed voor hun huizen. Daarom heb je in principe geen schoenen nodig, behalve tijdens de zwoele avonduren, wanneer de muggen actief zijn. Het is dan ook aan te raden om veel muggenspray mee te nemen of beschermende kleding te dragen. Omdat je zo remote bent wordt de stroom opgewekt door zonnepanelen en is er dus alleen overdag ruimte om je apparaten op te laden tijdens de zonuren.


De cabañas zijn op dezelfde traditionele manier gebouwd en bieden een tweepersoonsbed met een optioneel extra eenpersoonsbed. Ze verhuren ook een overdekte tent met ruimte voor je spullen. Tot slot zijn er nog twee hangmatten die als dormbedden worden verhuurd. Voor actuele prijzen voor jouw gewenste datum klik hier.


ANIMALES Niet alleen ben je omringt door de natuur ook de dieren op het eiland zijn er in overvloed. De huisdieren van Pachamama die zich op het terrein bevinden zijn de speelse hond genaamd Coco, een kat die een hoog knuffel gehalte heeft en een papegaai genaamd Papu, die al een paar woordjes kan spreken. Over het terrein zwerven ook een tiental kippen die als je niet oplet je eten van de tafel afpikken.


Tijdens het kajakken of een strandwandeling kun je veel watervogels spotten die vooral op de oevers van de mangrove te vinden zijn om hun maaltje vis en krabbetjes bij elkaar te zoeken. 's Avonds komen mooie paars- en oranjegekleurde krabben tevoorschijn, die soms onverwachts over je voeten kunnen lopen terwijl je rustig aan tafel zit. Het kan ook voorkomen dat je een vleermuis in je cabaña of op het toilet aantreft.


Het eiland staat ook bekend om de zee schildpadden die hier jaarlijks heen zwemmen om eieren te leggen op de stranden van Isla de Cañas. Verschillende zeeschildpadden zijn in die periode 's nachts te zien, vooral wanneer de maan weg is en het extra donker is aan land. Verderop in het blog lees je alles over de schildpadden en het schildpadden project dat is opgericht door Jean Pierre.


de huispapergaai papu van hostel pachamama op isla de cañas

ACTIVITEITEN Bij Pachamama kun je kajaks huren om de mangrove-rivieren te verkennen. Er zijn verschillende zijriviertjes die dieper de mangrovebossen ingaan. Zowel bij hoog- als laagtij is het fantastisch om te kajakken. Bij laagtij kun je door de ondiepe zijriviertjes peddelen en de opbouw van de mangrove goed zien. Tijdens laagtij is er echter meer stroming, wat het peddelen wat uitdagender maakt. Bij hoogtij zijn de rivieren vol en kun je door de bovenste lagen van het mangrovebos navigeren, vooral in de vroege ochtend, wat een bijzondere ervaring is vanwege de rust en dierengeluiden.


kajakken tussen de mangrove bossen nabij isla de cañas

Je kunt ook surfplanken huren. Vooral bij hoogtij zijn de golven goed. Houd er rekening mee dat de surfplanken van een andere kwaliteit zijn dan die bij Venao Beach en dat ze al wat slijtage vertonen. Het is handig om zelf een waxblokje mee te nemen voor meer grip. Maar het voordeel is dat je het strand voor jezelf hebt, dus dit is zeker een aanrader.

Het strand is praktisch privé, met uitzondering van enkele lokale inwoners die op nabijgelegen plantages werken. Daarom zijn de strandwandelingen in beide richtingen prachtig, vooral bij zonsopkomst kleurt de lucht in mooie kleuren. Helaas ligt er wel veel aangespoeld afval tussen de kleine zandduinen.


een wandeling over het strand op isla de cañas tijdens zonsopkomst

 

ETEN & DRINKEN OP ISLA DE CAÑAS

Pachamama biedt een volpension arrangement aan voor $30. Dit is een ontbijt met ei, toast, verschillende zelfgemaakte jams en koffie/thee. De lunch en avondmaaltijd bestaan uit twee gangen en zijn volledig vers en zelf gemaakt. De gangen bestaan bijvoorbeeld uit een rode biet of komkommer gazpacho vooraf en daarna een pasta met zeevruchten, chili con carne of een ander gerecht. Jean Pierre gaat meerdere malen per week met hoogtij de golven in opzoek naar de zeevruchten die in de pasta gebruikt worden en zijn dus heel lekker vers! Je kunt de maaltijden ook los bestellen ($6 voor ontbijt en $12 voor lunch of diner). Wij combineerden bijvoorbeeld zelf koken met enkele maaltijden van Pachamama. De kookkunsten van Irina zijn fantastisch en je zou zeker een paar maaltijden moeten proeven.


Het keukentje dat je mag gebruiken om zelf te koken heeft alles wat je nodig hebt om een maaltijd te bereiden. Omdat Isla de Cañas geen afvalverwerking heeft, moet je alles wat je meeneemt en gebruikt weer mee terugnemen naar het vasteland. Bij de aanlegplaats 'Muelle', dat is de plek waar je de charter vanuit Pachamama neemt, staat een grote vuilniscontainer.

Is je budget wat kleiner? Dan kan je er voor kiezen om 2 km naar het dorpje te lopen en daar te eten bij één van de vijf restaurantjes. Hier kun je eenvoudige gerechten bestellen met kip/vlees, friet en een kleine salade voor slechts $5. Verwacht er niet veel van, maar het zou een budget alternatief kunnen zijn.


In de twee kleine mini-markten in het dorpje kun je wat basisproducten halen, maar verwacht geen uitgebreid assortiment. Ze bieden rijst, pasta, maïs, koekjes en frisdranken aan. Daarom is het aan te raden om vooraf op het vasteland boodschappen te doen als je zelf wilt koken. Ze hebben bijvoorbeeld geen groenten of fruit.


een minimarkt in het dorp op isla de cañas

Pachamama biedt ook lekkere en betaalbare cocktails, verse kokosnoten en andere drankjes aan. Het is heerlijk om in de namiddag op een strandstoel te zitten en te genieten van de zonsondergang onder het genot van één van hun cocktails. Ze hebben op hun terrein ook een grote limoenboom staan waar ze verse limonade van maken. Heerlijk verfrissend na een middag zwemmen of kajakken!


 

TURTLE PROJECT

Elk jaar leggen honderden zeeschildpadden hun eieren op de stranden van Isla de Cañas in de periode van juli tot oktober. Vooral in september en oktober komen de schildpadden dagelijks in de nacht het land op.

Het grote probleem op het eiland is dat de lokale bevolking de eieren ook rapen om ze te verkopen of voor consumptie te gebruiken. Dit is namelijk niet illegaal. Om bij te dragen aan een bestaand natuurbeschermingsproject dat zich 4 km verder bevindt, heeft Jean Pierre besloten om zelf ook een project op te zetten. Hij heeft een eigen broedstation gebouwd dat volledig beschermd is tegen lokale bewoners en roofdieren die ook graag de eieren willen bemachtigen.


Je kunt 's avonds/'s nachts met Jean Pierre op zoek gaan naar de broedende schildpadden. Overdag en in de avond worden de uitgekomen baby's in de zee uitgezet. Je doet dit samen met Jean Pierre of Irina en je moet de kleine baby schildpadden dan begeleiden naar de zee toe. Er liggen namelijk veel aasgieren en krabben op de loer. Als je geluk hebt, kun je deze twee bijzondere gebeurtenissen tijdens je bezoek aan het eiland meemaken.

De baby schildpadden komen ongeveer na 60 dagen uit hun eieren. Samen met Jean Pierre tel je de uitgekomen baby's en breng je ze dus naar de kustlijn. Het is belangrijk dat baby's jonger dan 2 dagen zelf een stukje over het strand afleggen om hun overlevingskans te vergroten. Baby's van 2 dagen of ouder kunnen direct in het water worden geplaatst. Er zijn geen exacte getallen, maar ongeveer 1:1000 overleeft de zware reis naar volwassenheid.


Op het strand tijdens het uitzetten van babyschildpadden op isla de cañas

Hierna worden de nesten gecontroleerd op eventuele baby's die om verschillende redenen niet naar boven hebben kunnen komen. Als de nesten leeg zijn, kunnen ze weer worden gebruikt voor nieuwe nesten.


 

HOE KOM JE OP ISLA DE CAÑAS?

Om op een afgelegen eiland te komen, moet je wat meer moeite doen dan alleen in een langeafstandsbus stappen en op je bestemming aankomen. Maar zoals eerder vermeld, het is een avontuur als je van plan bent deze bestemming te bezoeken.

Als je in Venao bent, kan je vanaf daar een lokale minibus in de richting van Cañas nemen. Op de witte mini busjes staat op de vooruit altijd de bestemming afgebeeld en hieraan kan je dus zien of het busje naar Cañas gaat. Dit is namelijk de eindbestemming. Deze minibusjes kun je het beste aanhouden aan het begin van het dorp, omdat ze bijna altijd Venao in slaan om toeristen bij hun hostels af te zetten. De prijs zou niet meer dan $1 per persoon moeten zijn, aangezien het slechts 15 minuten rijden is. Toen wij stonden te wachten op de minibus hadden wij het geluk dat een vriendelijke vrouw ons wilde meenemen en ons in Cañas kon afzetten.


Voor zover wij weten vertrekt de minibus naar Cañas drie keer per dag. In de ochtend rond 10 uur, ongeveer rond kwart voor één in de middag en nog ergens aan het einde van de middag. Tijden variëren en het is afhankelijk van hoe laat dit busje vanuit Pedasi vertrekt. Ben je al in Venao beach gekomen met een minibus vanuit Pedasi? Dan is dit waarschijnlijk ook het busje dat je door kan brengen naar Cañas. Je kan dus aan de chauffeur vragen welke tijden ze ongeveer in Venao vertrekken.

Vanaf Cañas wordt het iets ingewikkelder, omdat we niet zeker weten of de minibus je op de gewenste locatie in Cañas kan afzetten. Het is namelijk zo dat Cañas twee haventjes (puertos) heeft.

Bij de verre haven genaamd 'Puerto de Cañas' vertrekt de openbare boot voor $1,5 voor een enkeltje gedurende de gehele dag naar het dorp op het eiland. De afslag naar dit haventje toe ligt nog 3 km verder dan het dorp Cañas. Vanaf de afslag is het nog 2.5km naar de boten toe. Als het laagtij is dan is er een kans dat je het laatste gedeelte door de zachte mangrove grond moet lopen om de boten te bereiken. Eenmaal aangekomen in het dorpje op het eiland dan is het nog 2 km lopen over het strand naar het hostel. Kijk voor de actuele getijden op de website van tides chart via deze link.


een aanzicht van de haven in het dorp op isla de cañas

Bij de andere haven, genaamd 'Muelle,' die zich op 1,8 km ten zuiden van het dorp Cañas bevindt, kan je worden opgehaald door de charter vanuit Pachamama voor $16 per rit. Deze haven is eventueel te voet bereikbaar vanuit het dorp. Wij hebben het gelopen met backpacks en het is vrij heet, maar wel te doen. Het kan dus misschien wel zo zijn dat als je met de minibus vanuit Venao beach gaat, ze je bij Muelle kunnen afzetten.


Een andere optie om bij de havens te komen is om een taxi te nemen vanuit Venao beach. Deze rit kost $15. Het voordeel hiervan is dat ze je bij de gewenste haven kunnen afzetten. Wij vonden dit echter te duur voor een ritje van 15 minuten, dus hebben we het via een lift van iemand uit Venao beach kunnen doen.

Zoals je waarschijnlijk nu snapt is de makkelijkste en snelste van deze opties om de charter vanuit het hostel te regelen. Je wordt dan op het gewenste tijdstip opgehaald bij Muelle en vaart direct naar het hostel. Hoe je bij Muelle komt is afhankelijk van je budget. Een taxi is snel, zet je af in de haven, maar is vrij duur. De minibus is goedkoop, maar gaat maar een paar keer per dag. Het is dus ook niet zeker of zij je kunnen afzetten in de haven. Als je staat te wachten op de minibus kan je dus wel het geluk hebben dat iemand anders je meeneemt!


 

Heb je vragen over Isla de Cañas, over een ander onderwerp of wil je gewoon een gezellig gesprek, stuur ons dan gerust een bericht in de chat!


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page