top of page

Ontdek Patagonië - De Top 5 Onvergetelijke Meerdaagse Hiking Trails

Bijgewerkt op: 5 feb.

Patagonië is dé ultieme bestemming voor wandelliefhebbers. De adembenemende natuur en landschappen voelen als een sprookjeswereld, van imposante gletsjers tot majestueuze bergen. Dit zuidelijke deel van de Andes onthult enkele van de mooiste natuurtaferelen ter wereld. Of je nu een fervent hiker bent of de voorkeur geeft aan kortere tochten, Patagonië biedt voor ieder wat wils. De meest betoverende plekken zijn zelfs bereikbaar via dagtochten. Echter, om de natuur in al haar glorie echt te ervaren, raden wij aan om je te wagen aan meerdaagse wandelroutes. Daarom hebben we speciaal voor jou onze top 5 van de mooiste meerdaagse trails in Patagonië samengesteld.


Kamperen bij refugio frey in bariloche

 

1. Parque Nacional Torres del Paine - O-trek - 8 dagen - Chili

Het kiezen van de nummer 1 meerdaagse hike was een uitdaging, maar de O-Trek in Torres del Paine staat met recht bovenaan onze lijst. Terwijl de populaire W-Trek je door de drukkere, toeristische delen van het park leidt, biedt de O-Trek een meer afgelegen ervaring. Deze route omvat de gehele W-Trek, plus een extra drie dagen langs de noordelijke paden van het park. De O-Trek is minder druk vanwege het beperkte aantal kampeerplaatsen, wat zorgt voor een rustigere ervaring.



De acht dagen durende trek van 118 km is intens, vooral als je, zoals wij, je eigen voedsel, drinkwater en kampeerspullen meedraagt. De sneeuwstorm die we meemaakten tijdens het oversteken van de John Gardner Pass was een van de meest uitdagende ervaringen die we ooit hebben gehad. Echter, het adembenemende uitzicht op de Grey Gletsjer vanaf de pas maakt alles de moeite waard. Het is essentieel om maanden van tevoren je kampeerplekken te reserveren, gezien de beperkte beschikbaarheid.



Ons uitgebreide blog over de O-Trek in Torres del Paine staat ook online! Hierin duiken we dieper in op het gehele park en circuit, de kampementen, onze persoonlijke ervaringen en essentiële voorbereidingen die je moet treffen voor deze onvergetelijke tocht! Klik hier voor het blog.


 

2. Parque Nacional Los Glaciares - Huemul circuit - 4 dagen - Argentinië

Op nummer 2 in onze top 5 staat ongetwijfeld het Huemul Circuit in El Chaltén. Deze vierdaagse trail omvat alle elementen die Torres del Paine biedt, maar dan in een compactere vorm. Het unieke aan deze route is het deel waar je over een gletsjer loopt en met behulp van een klimgordel een ravijn en snelstromende rivier moet oversteken. Het Huemul Circuit is zonder twijfel onze meest gevarieerde hike in Patagonië. De trail is relatief onbekend en vereist daarom grondige voorbereiding; hij wordt zelfs niet vermeld bij de informatiepunten van de parkwachters. Je moet er dan ook echt naar vragen om meer informatie vanuit de parkwachters te krijgen.


Lopen op de gletsjer tijdens de huemul trek in el chalten

De schoonheid van deze tocht is overweldigend: adembenemende uitzichten op de Patagonische ijsvelden, het lopen op de gletsjer, condors die over je heen vliegen en het indrukwekkende zicht op het Viedma-meer met drijvende ijsbergen tijdens een van de steilste afdalingen die we ooit hebben ondernomen.



Wij waren geen extreem ervaren hikers of klimmers toen we deze tocht maakten, maar met de juiste voorbereiding is de Huemul trek zeker te doen. In ons uitgebreide blog over de Huemul trek delen we alle essentiële informatie om je optimaal voor te bereiden op deze onvergetelijke ervaring. Klik hier voor ons uitgebreide blog over de Huemul trek.


 

3. Parque Nacional Cerro Castillo - Cerro Castillo Circuit - 3 tot 5+ dagen - Chili

Het Cerro Castillo Circuit, gelegen langs de beroemde Carretera Austral, is onze favoriet onder de meerdaagse hikes op deze bekende route. Dit circuit biedt de flexibiliteit om zo veel dagen te wandelen als je wenst, dankzij de verschillende toegangs- en uitgangspunten. Je kunt zelfs de Horquetas-trail volgen en de tocht uitbreiden tot meer dan vijf dagen. Let wel, dit deel is enkel toegankelijk tijdens de zomermaanden; wij waren er helaas te vroeg in het seizoen. Desondanks is deze route adembenemend, vooral in de lente wanneer het rustiger is en er veel kampeerplekken beschikbaar zijn. Hoogtepunten zoals Laguna Duff en het uitzicht op Laguna Cerro Castillo met de indrukwekkende rotsformaties van Cerro Castillo zijn onvergetelijk.


Uitzicht op lago cerro castillo en de rotsformaties van cerro castillo

Binnenkort publiceren we een uitgebreid blog over het Cerro Castillo Circuit. We gaan dieper in op de verschillende dagen, kampeerlocaties, ervaringen en voorbereidingen, om je optimaal voor te bereiden op deze unieke meerdaagse hike.


 

4. Parque Nacional Nahuel Huapi - 4 hutten trail in Bariloche - 3 tot 5 dagen - Argentinië

De regio rond Bariloche is een waar paradijs voor wandelaars, waar je dagenlang kunt verdwalen in de talrijke indrukwekkende tochten die het gebied te bieden heeft. Een van de hoogtepunten zijn de hikes naar de verschillende refugios (berghutten), waar je de nacht kunt doorbrengen voordat je dezelfde route terugwandelt. Echter, wat wij ontdekten is nog specialer: de klimvereniging van Bariloche heeft een trail gecreëerd die deze vier refugios met elkaar verbindt. Deze route voert je van Refugio Frey naar Refugio Lopez en is zeker geen alledaagse hike. Het kan zelfs zo zijn dat je een van de weinige avonturiers bent die deze route aandurft, aangezien deze nog relatief onbekend is.



Wees voorbereid op snel veranderend weer in de bergen, wat kan betekenen dat je de tocht niet altijd kunt voltooien. Dit overkwam ons; na de tweede refugio moesten we terugkeren naar Bariloche via de trail die vanaf deze refugio terug naar het begin loopt. Ondanks deze uitdagingen biedt de trail fantastische uitzichten over de bergkammen en afgelegen valleien. Als het weer het had toegelaten en we de tocht hadden kunnen voltooien, had deze misschien zelfs de nummer 2 positie in onze lijst ingenomen.


De trail van refugio San Martin in Bariloche

Binnenkort publiceren we een volledig blog over dit gebied en Bariloche. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over deze unieke trails. En natuurlijk delen we ook waar je de lekkerste kaasfondue van Bariloche kunt vinden!


 

5. Parque Nacional Alarces - Lago Krügger trail - 3 tot 4 dagen - Argentinië

Onze laatste aanbeveling in onze top 5 van beste meerdaagse hikes in Patagonië is de trektocht naar Lago Krügger in het Nationaal Park Los Alerces. Dit relatief onbekende park biedt een scala aan zowel korte als lange dagtochten, maar het hoogtepunt is deze meerdaagse hike. De route leidt je over de bergkammen rond Lago Futalaufquen en volgt een heen-en-terugtraject van 34 km naar het prachtige Lago Krügger. Registratie bij de parkrangers in Villa Futalaufquen is verplicht; zij willen weten wie er op de paden zijn, vooral omdat er hevige stormen kunnen voorkomen en de trail daardoor soms gesloten wordt. Desondanks is het een unieke tocht, rijk aan boslandschappen. Je kampeert aan de oevers van het meer, waar je 's avonds getrakteerd wordt op prachtige zonsondergangen.



Onze voorbereiding was suboptimaal door de beperkte informatie over deze trail. We hadden verwacht de 34 km heen en terug in twee dagen te kunnen voltooien. Hoewel dit technisch gezien lukte, was het niet ideaal. Door deze snelle doorloop hadden we weinig tijd om te genieten van de mooie kampeerplekken. Ook de steile klimmen van de trail zijn in zo'n kort tijdsbestek bijna onhaalbaar.


 

Heb je vragen over 1 van deze trails of wil je meer informatie over meerdaagse hikes in Patagonië? Stuur ons dan een bericht in de chat!

69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page