top of page

Torres del Paine - De Essentiële Reisgids voor een Onvergetelijke O- en W-Trek Ervaring

Bijgewerkt op: 8 feb.

Parque Nacional Torres del Paine in Chili is naar onze mening een van de mooiste parken in Zuid-Amerika. Met een ongekende verscheidenheid aan wandelroutes voor zowel beginners als gevorderden biedt dit park een unieke ervaring in een ruige, adembenemende natuur. In dit park kun je je avontuur zo uitdagend en kostbaar maken als je zelf wilt. Of je nu als avonturier zelf alles meeneemt of kiest voor het gemak van de verschillende refugio's in het gebied en de maaltijdopties die daar worden aangeboden, de keuze is aan jou.


Bij de Británico lookout in torres del paine

Dit blog dient als een complete gids voor het boeken, regelen en optimaal voorbereiden op je reis. Het eerste deel van deze gids behandelt het kiezen van je route en het boeken en reserveren van de kampementen. Vervolgens geven we een gedetailleerd overzicht van elke dag op de O-trek. Daarna bespreken we de voorbereidingen, inclusief paklijsten, en geven we tips en trucs voor een succesvolle tocht. Tot slot belichten we organisaties en tours die je kunt boeken als je Torres del Paine wilt bezoeken, hetzij via een dagtocht of een meerdaagse reis, zonder alles zelf te regelen.


 

Plattegrond van Torres del Paine en de verschillende hikingtrails

Planning en de trail die je wilt gaan lopen

Het vergelijken van je reisdata met de beschikbaarheid en het boeken van de kampementen


 

De O-trek dag to dag overzicht


De O-Trek is een flinke uitdaging en vereist grondige planning en voorbereiding. Zoals je wellicht al hebt gelezen, reisden wij met een camperbus, waardoor onze planning voor de O-Trek enigszins afweek van een tocht met een rugzak. Onze startdag was bijvoorbeeld anders. Op de eerste dag zijn we vanuit onze camperbus naar de Torres lookout gegaan en hebben we de nacht weer doorgebracht in onze camper. De tweede dag hebben we al onze spullen ingepakt en zijn we aan de O-Trek begonnen.




Dag 2: Van de ingang naar kampement Serón

Op de eerste dag start je vanaf het informatiegebouw nabij Hotel Torres en Camping Central, richting kampement Serón. Dit is een relatief korte tocht van gemiddeld 3 à 4 uur. Zo hoef je niet al te vroeg te beginnen en heb je tijdens de trek voldoende gelegenheid om aan je zware rugzak te wennen en van de omgeving te genieten. Vlak voor je aankomt bij kampement Serón, kom je langs een rivier. Hier kun je eventueel een pauze inlassen en genieten van een verfrissende duik.



Het kampement waar je je tent opzet is vrij groot en biedt veel goede kampeerplekken. Er is een klein gebouw met twee douches en twee toiletten. Ook is er een overdekte ruimte waar je moet koken en een kleine binnenruimte waar je je maaltijden kunt nuttigen, als je deze hebt besteld.


In Torres del Paine is het verplicht om op aangewezen plekken in de kampementen te koken. Je moet een brander gebruiken en koken op open vuur is niet toegestaan. In het verleden zijn er te veel massale bosbranden uitgebroken door hikers die op de trail vuur maakten. Onlangs is besloten dat koken met een gasbrander op de trails ook niet meer is toegestaan en is al het open vuur verboden buiten de aangewezen plekken. Dit vereist dus een andere planning voor het bereiden van je lunch tijdens het wandelen van de trail. Maar daarover later meer.


Dag 3: Van Serón naar kampement Dickens

Deze dag is langer dan de eerste en je bent verplicht om voor 10 uur 's ochtends te vertrekken. Dit heeft te maken met de verplichting om voor 14 uur langs het ranger checkpoint halverwege de trail te zijn, waar je je moet registreren.


Op de trail van de O-trek in Torres del Paine

Deze dag duurt ongeveer 5 uur en voert je door prachtige valleien en bossen naar kampement Dickson. De laatste afdaling naar het kamp is uitdagend, met veel losse stenen die gemakkelijk onder je voeten kunnen wegglijden. Het kampement ligt in een dal, omringd door bergen. Achter het kampement bevindt zich het Dicksonmeer. Dit kamp heeft slechts enkele goede schuilplekken met picknickbanken. Het is daarom raadzaam om wat eerder aan te komen dan de meeste mensen, zodat je een goede plek kunt uitzoeken voor je tent.


Kamperen bij kampement Dickens op de O-trek van torres del paine

De binnenruimte van dit kampement is comfortabel, en er is zelfs een kleine winkel aanwezig waar je snacks of basisbenodigdheden kunt kopen.


Dag 4: Van Dickens naar kampement Los Perros

Hoewel de vorige dag nog prachtig weer was met zonneschijn, begonnen we deze dag met zware regenbuien. Na een extra kopje koffie in de hoop dat het zou opklaren, zijn we toch door de regenbuien heen gaan lopen. Gelukkig loop je het eerste deel door bossen, waarna het een beetje droog bleef. Dit is de dag waarop je naar de voet van de John Gardner Pass trekt en stijgt naar een hoogte net onder de sneeuwgrens. De dag duurt ongeveer 4 uur.



Je tent opzetten doe je tussen de bomen, en vroeg arriveren biedt het voordeel dat je een wat ruimere plek kunt vinden. Als je eenmaal gesetteld bent met je tent, kun je in de buurt van het kampement naar een klein meer met een gletsjer wandelen.


Dag 5: van Los Perros naar kampement Grey

Dit is zowel het hoogtepunt van de O-Trek als de zwaarste uitdaging. Op deze dag viel de regen bij ons met bakken uit de hemel, en we hadden geen andere keuze dan aan deze pas te beginnen in de stromende regen. Volledig doorweekt – zelfs onze Gore-Tex schoenen en regenjassen waren niet opgewassen tegen deze hoeveelheid regen – klommen we steeds hoger de pas op. Uiteindelijk maakte de regen plaats voor sneeuw, en het laatste deel van de tocht liepen we in een sneeuwstorm. Dit was onze zwaarste beproeving ooit.



Bovenop de pas heb je, bij helder weer, een fantastisch uitzicht over de Grey Gletsjer. Helaas was ons uitzicht beperkt vanwege het weer. Gelukkig zijn er nog verschillende andere punten vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over deze gletsjer.


De afdaling kan bij slecht weer erg lastig zijn; het pad met een kleiachtige ondergrond kan veranderen in een glijbaan. In totaal deden wij er ongeveer 9 à 10 uur over om deze dag te voltooien.


Na een aantal bruggen te hebben overgestoken, kom je aan in het kampement waar je jezelf kunt opwarmen met een warme douche!


Op de trail van de o-trek in torres del paine

Dag 6: Van Grey naar kampement Paine Grande

Dit is een ontspannen hersteldag, die zeer welkom was na de beklimming van de John Gardner Pass. Het is niet de meest spannende dag van de trek en je loopt slechts ongeveer 3 uur. De wind kan hier echter wel sterk zijn, dus het is aan te raden om vroeg in Paine Grande aan te komen. Zo kun je je tent opzetten langs de rand van de berg of achter een van de windschermen. Maar let op: de goede plekken zijn beperkt en helaas zijn er toen wij er waren een paar tenten stuk gewaaid.


In Paine Grande merk je gelijk dat je de W-Trek bent binnengelopen. Het terrein is groot, er is een restaurant en een ruime binnenruimte.


Dag 7: Van Paine Grande naar kampement Los Cuernos

Bij ons was Francés al volgeboekt, dus moesten we kiezen voor Los Cuernos. Dit was de dag waarop blessures optraden en de duur van de trek zwaar begon te voelen. Tegelijkertijd is dit ook een van de mooiste dagen. Je loopt namelijk naar de voet van de Británico Lookout. Hier laat je je rugzak achter om zonder bepakking naar de lookout te klimmen. Heerlijk ontspannen! Je wordt omringd door verschillende soorten rotsformaties en een palet aan kleuren van de bergen. Een perfecte plek om te lunchen.


Lunchen bij de Británico lookout in torres del paine

Via dezelfde route keer je terug en vervolg je je weg langs een meer naar Los Cuernos. Ook dit kampement is vrij groot en bij aankomst krijg je een tentplek toegewezen. Tijdens ons verblijf was er een hevige storm en het spookte de hele nacht door. De volgende ochtend bleek dat verschillende tenten waren beschadigd door de storm.



Dag 8: Van Los Cuernos naar Chileno, Camping Central of je camperbus

Omdat wij de Torres Torens al op de eerste dag hadden bezocht, was deze dag vooral gericht op de terugtocht naar de bus. De route is bijzonder mooi, aangezien je langs een turquoise meer loopt. De totale wandeltijd naar het beginpunt bedraagt ongeveer 4 uur. Wanneer je terugloopt naar het beginpunt, splitsen de paden zich op een gegeven moment; het ene pad leidt naar het startpunt en het andere naar Chileno.


Op de trail van de w-trek in torres del paine

Zoals eerder vermeld, kiezen de meeste mensen ervoor om naar Chileno te gaan. Dit kampement ligt halverwege de trail naar de Torres Torens. Het bevindt zich tussen de bossen, waardoor je nog maar een klein stuk omhoog hoeft te lopen. Echter, vergis je niet, het laatste stuk naar de lookout is verraderlijk steil. Zoals eerder beschreven, kiezen velen ervoor om in het donker omhoog te lopen om de zonsopgang te kunnen zien. Houd rekening met zeer lage temperaturen tijdens het wachten; het is dan ook aan te raden om je slaapzak mee te nemen.


 

Voorbereiding en paklijsten


De voorbereiding is cruciaal, vooral omdat het weer in de bergen erg verraderlijk kan zijn. Het voorspellen van het weer over een periode van 8 dagen is lastig, zelfs met weerapps als Windy of Windguru. Daarbij boek je al je campings ver van tevoren en heb je geen mogelijkheid om te wachten op beter weer. Bij ons viel het weer bijvoorbeeld slechter uit dan verwacht en zoals aangegeven door de weerapps. De sneeuwstorm was dan ook een flinke uitdaging en we waren hier niet voldoende op gekleed. Zo hadden wij geen regenbroek en waren onze handschoenen niet waterdicht. De hoeveelheid regen en daaropvolgende sneeuw maken deze twee zaken essentieel. Nu was dit voor ons de moeilijkste dag en als je weersvoorspelling alleen maar zon aangeeft, kun je dit misschien achterwege laten.


Houd er rekening mee dat Puerto Natales erg duur is en als je nog last-minute spullen moet kopen, dat je dan veel gaat betalen.


Paklijst hiking en camping apparatuur


Sinds kort geldt de regel dat je niet meer buiten de aangewezen plekken mag koken op vuur of een gasbrander, waardoor de paklijst voor eten ook iets anders is. Wij waren hier niet van tevoren van op de hoogte en hadden rekening gehouden met noodles voor de lunch. Hierdoor moesten we het door ons meegebrachte eten anders verdelen en kookten we bijvoorbeeld pastamaaltijden in de ochtend om deze tijdens de lunch op de trail te kunnen eten.


Doordat we onze camper op de parkeerplaats hadden staan, konden we ook wat verse maaltijden met veel groenten voorbereiden, zodat we de eerste dagen goed vullende maaltijden konden nuttigen.


Paklijst eten en drinken


Hierboven vind je de lijsten die wij als de beste voorbereiding beschouwen, maar uiteraard is er veel ruimte voor persoonlijke voorkeuren en voorbereiding. Na veel meerdaagse hikes hebben we voor onszelf ontdekt dat dit voor ons de ideale balans is tussen voldoende eten meenemen, niet te zwaar bepakt zijn en toch kostenbesparend. We hebben ook hikers ontmoet die zich voedden met poedervoedsel of enkel op Snickers vertrouwden. Anderen hadden voor elke maaltijd vriesgedroogde maaltijden bij zich. Dit is natuurlijk ideaal, maar wel een stuk duurder.


De kookruimte van camping Perros op de O-trek van torres del paine

 

Kosten


Zoals je wellicht hebt gemerkt, kun je de trekkingen door Torres del Paine zo duur maken als je zelf wilt. Georganiseerde tours zijn te boeken vanaf €1.200 voor de W-trek en €1.800 voor de O-trek. Als je ervoor kiest om, net als wij, alles zelf te regelen en mee te nemen, dan ben je aanzienlijk minder kwijt. Als je daarentegen kiest voor een combinatie van zelfvoorziening en extra luxe, zoals het afnemen van eten en een comfortabelere slaapplek, dan komen er extra kosten bij bovenop onze uitgaven. Daarbij hebben wij twee nachten kunnen besparen doordat we met onze camperbus voor de ingang geparkeerd stonden. Hieronder volgt een overzicht van onze kosten:


Entreepark: €50 per persoon


Campings Las Torres: €70 voor Serón en Los Cuernos voor een tweepersoonsplek met eigen tent


Campings Vertice: €22 voor Dickson, Perros, Grey voor een tweepersoonsplek met eigen tent


Campings Vertice: €24 voor Paine Grande voor een tweepersoonsplek met eigen tent


Eten en drinken +/- €150 voor twee personen


Totaal: €240 per persoon


 

Tips voor het reizen met eigen vervoer


Als je met eigen vervoer reist, zijn er twee tips die we willen delen!


Op weg naar Torres del Paine kom je langs de Mylodon-grot. Dit is een prehistorische diersoort die daar is uitgestorven en waarvan de overblijfselen zijn gevonden. Wij vonden dit een leuke en leerzame tussenstop op weg naar Torres del Paine. Klik hier voor meer informatie en de actuele ticketprijzen.


Een andere tip die we kunnen geven, betreft de manier waarop je het park binnenrijdt. Wij kozen ervoor om het park binnen te rijden via de zuidingang (Serrano). Dit is de onverharde, langere route, maar biedt prachtige uitzichten over de berglandschappen en meren van Torres del Paine. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen waar je kunt stoppen om van het bijzondere park te genieten. Voor de terugweg kun je via de andere kant (Lago Sarmiento) terugrijden. Dit is de snelste route en bovendien geasfalteerd.


Uitzicht op het torres del paine nationaal park met onze camperbus

 

Georganiseerde Tours


Als je graag het Nationaal Park Torres del Paine wilt bezoeken, maar weinig tijd hebt of niet alles zelf wilt regelen, zijn er verschillende opties. Verschillende touroperators bieden zowel dagtochten als de volledige O-Trek aan in groepsverband met een gids.


De tourorganisatie Las Torres, waarbij ook verschillende campings zijn aangesloten, biedt zowel de W-Trek als de O-Trek aan met gids. Klik hier om direct naar hun pagina te gaan voor een overzicht van de verschillende tours.


Voor dagtochten kun je via deze link op GetYourGuide kijken. Zij bieden diverse dagtochten aan, bijvoorbeeld naar de Torres Torens of een dagtocht langs de verschillende uitkijkpunten in het park.


Uitzicht op het torres del paine nationaal park

 


Dit was ons blog over het Nationaal Park Torres del Paine in Chili. Heb je vragen over de verschillende kampementen, de trails of over het hele park? Stuur ons gerust een bericht in de chat!

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page