top of page

Ushuaia - Ontdek de Zuidelijkste Stad ter Wereld

Bijgewerkt op: 27 sep. 2023

Ushuaia, vaak aangeduid als de zuidelijkste stad ter wereld, is een unieke en fascinerende bestemming die reizigers trekt met zijn adembenemende landschappen en avontuurlijke ervaringen. Gelegen aan het zuidelijkste puntje van Argentinië, in de provincie Tierra del Fuego, dient Ushuaia als een toegangspoort tot het Vuurland Nationaal Park en de indrukwekkende Beagle kanaal.


Met een subpolair oceaan-klimaat biedt Ushuaia een zeldzame kans om de rijke flora en fauna van het gebied te verkennen, waaronder de beroemde Magelhaense pinguïns en zeehonden. Je hebt misschien zelf wel kans om walvissen te spotten! De stad staat niet alleen bekend om haar natuurlijke schoonheid maar ook om haar boeiende geschiedenis, gevormd door de inheemse Yamana-bevolking en haar rol als voormalige strafkolonie.


Ushuaia biedt tal van activiteiten zoals hiken, het Beagle kanaal verkennen en het bezoeken van verschillende musea. Het is bovendien een belangrijk vertrekpunt voor cruises naar het mysterieuze en ongerepte Antarctica.


Ben je benieuwd naar onze 11 onmisbare bezienswaardigheden van Argentinië? Klik dan hier voor ons blog en ontdek ze allemaal!


Uitzicht op laguna esmeralda in Ushuaia

 

GESCHIEDENIS VAN USHUAIA


De zuidelijkste stad van Argentinië, is even boeiend als haar geografische ligging. Bewoond door de inheemse Yamana-stam duizenden jaren geleden, werd het gebied in de 19e eeuw ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers. De naam "Ushuaia" komt uit de Yamana-taal en betekent "baai die naar het westen dringt."


In 1884 werd Ushuaia officieel opgericht als een strafkolonie, waar gevangenen werden ingezet om infrastructuur te bouwen en zo het afgelegen en ruige land te temmen. Deze geschiedenis is nu te zien in het Maritiem Museum, gevestigd in het voormalige gevangenisgebouw, dat een intrigerende blik biedt op het leven in deze afgelegen nederzetting.


De groei van Ushuaia als belangrijk toeristisch en maritiem centrum in de 20e en 21e eeuw weerspiegelt de veranderende rol en het belang van deze unieke stad aan het einde van de wereld.


 

ACTIVITEITEN


MUSEA

Voor de cultuurliefhebbers biedt Ushuaia diverse musea, waaronder het Maritiem Museum, het Gevangenismuseum en het museum van het Einde van de Wereld, die een fascinerend inzicht geven in de lokale geschiedenis en maritieme erfgoed van de regio.


Het Maritiem Museum en Gevangenismuseum van Ushuaia zijn gehuisvest in een indrukwekkend voormalig gevangenisgebouw, dat ooit de thuisbasis was van enkele van Argentinië's meest beruchte criminelen. De vleugels van dit historische complex zijn zorgvuldig bewaard gebleven en omgevormd tot verschillende musea die een kijkje bieden in het maritieme erfgoed en de penitentiaire geschiedenis van de regio. De zalen zijn gevuld met artefacten, modellen van schepen, en gedetailleerde beschrijvingen van de expedities die de Antarctische wateren hebben verkend. Het Gevangenismuseum vertelt daarnaast het verhaal van de gevangenen, met behoud van de originele cellen, die een levendig beeld geven van de strenge omstandigheden waaronder ze leefden.


Voor liefhebbers van de inheemse cultuur en geschiedenis, is het Museo del Fin del Mundo (Museum van het Einde van de Wereld) een onmisbare bestemming. Gelegen in het hart van Ushuaia, is dit museum gewijd aan het behoud en de presentatie van de natuurlijke en culturele geschiedenis van Tierra del Fuego. Bezoekers kunnen er een fascinerende verzameling van Yamana en Selk'nam inheemse kunstvoorwerpen verkennen, evenals exposities over de Europese kolonisatie, de maritieme geschiedenis en de unieke flora en fauna van het gebied.


HIKEN

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een scala aan outdoor-avonturen. Van schilderachtige hikes in de nabijgelegen Tierra del Fuego Nationaal Park en omliggende gebieden tot een boottour over het Beagle kanaal.


Een van onze favoriete wandelroutes in Ushuaia leidt naar de betoverende Esmeralda Laguna. Maar wat veel avonturiers niet weten – en wat niet aangegeven wordt – is het verborgen pad dat verder leidt naar de gletsjer en de Laguna Ojo del Albino.


Hoewel dit pad ontdekt kan worden met een hiking-app zoals AllTrails, is het ook mogelijk om de markeringen van steenstapels te volgen. Echter, dit raden we niet aan, omdat het gemakkelijk is om de verkeerde route te nemen. Bovendien is dit een technisch pad waarbij je op bepaalde stukken niet alleen steil de berg op moet lopen, maar aan het einde ook diverse rotsen op moet klimmen. Het is een uitdaging, maar de magische plek die je aan het einde bereikt, is de inspanning meer dan waard. Hoewel de hike naar Laguna Esmeralda binnen een half kan worden bereikt, moet je voor het vervolg zeker nog 3 uur extra rekenen om heen en weer te gaan.



Parque Nacional Tierra del Fuego, gelegen nabij Ushuaia, is een prachtig gebied dat een breed scala aan diverse hikes biedt. Om toegang te krijgen tot dit park is er wel entreegeld vereist. Bezoekers kunnen hier genieten van adembenemende uitzichten over het Beagle kanaal, evenals de ruige bossen en berglandschappen die dit deel van Argentinië karakteriseren. Voor meer gedetailleerde informatie, bezoek de website van Parque Nacional Tierra del Fuego of klik hier om direct naar de pagina te gaan om de kaart te downloaden met alle hike routes daarop.


Hikingtip over de hikinapp alltrails


BEAGLE KANAAL

Het Beagle kanaal, een zeestraat die het Vuurland scheidt van de zuidelijkste eilanden van de archipel van Tierra del Fuego, vormt de natuurlijke grens tussen Chili en Argentinië. Genoemd naar het Britse schip HMS Beagle, dat het gebied in de 19e eeuw verkende, is het kanaal een belangrijke scheepvaartroute en een betoverende bestemming voor reizigers die wildlife willen spotten.


Je kunt kiezen voor een boottour die je langs verschillende bezienswaardigheden op het Beagle kanaal voert. Tijdens de tocht vaar je langs het Zeeleeuweneiland, het Vogeleiland, en de beroemde vuurtoren "Les Eclaireurs", ook bekend als de vuurtoren aan het einde van de wereld. Onderweg kun je Magelhaenpinguïns, zeeleeuwen, diverse soorten kustvogels en misschien zelfs de walvissen die in deze wateren leven spotten. Tickets boeken is eenvoudig via het platform GetYourGuide, en een directe link naar de boottour vind je hier!


Vantip over wildkamperen bij het beaglekanaal

Uitzicht over het beaglekanaal vanaf de weg naar de vuurtoren "Faro del Fin del Mundo"

ANTARCTICA

Voor diegenen met een groter budget en die verlangen naar een echt unieke ervaring, biedt Ushuaia de kans om aan boord te gaan van een cruise naar Antarctica. Cruises van Ushuaia naar Antarctica bieden een onvergetelijke ervaring naar het laatste ongerepte continent op aarde. Vanuit de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, vertrekken deze expedities over de Drake Passage, waar reizigers de kans krijgen om zeevogels en walvissen te spotten. Eenmaal aangekomen in de ijzige wateren van Antarctica, zijn er mogelijkheden om gletsjers te bekijken, pinguïnkolonies te bezoeken en zelfs te kajakken tussen ijsbergen. Elke dag brengt nieuwe avonturen en verbluffende landschappen, van immense ijsvlaktes tot torenhoge bergpieken. De cruises combineren comfort en luxe met de rauwe, wilde schoonheid van de Antarctische wildernis, wat het een must-do maakt voor de avontuurlijke reiziger.


De unieke ervaring van een cruise naar Antarctica komt met een prijskaartje, variërend van €5.000 voor 9 nachten tot €13.000 voor 18 nachten. De kosten zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen en de duur van je trip. Er zijn tal van aanbieders die diverse niveaus van comfort, reisduur en bestemmingen aanbieden. Ontdek de verschillende opties en de veelzijdigheid van cruises op de Liveaboard website.


Tip om een budget cruise te maken naar Antarctica


 

ETEN & DRINKEN


Ushuaia biedt een overvloed aan zeevruchten, waaronder de beroemde lokale koningskrab. De traditionele Argentijnse barbecue, het smaakvolle Patagonische lam en zoete lekkernijen.


Hoewel de koningscrab naar onze mening een beetje overgewaardeerd kan zijn in Ushuaia, vooral omdat je zou verwachten dat de prijzen lager zouden zijn in een plek waar ze gevangen worden, lijkt het erop dat veel restaurants de populariteit van de koningscrab gebruiken om de prijzen te verhogen. Als je de verleiding van dit heerlijke gerecht niet kunt weerstaan, is El Viejo Marino naar onze mening de beste optie. Houd er echter rekening mee dat als je niet vroeg genoeg arriveert, je mogelijk buiten in de rij moet wachten tot er een plekje vrij is.


Koffie en matcha met gebak bij Ana & Juana - Onas in Ushuaia

Als je trek hebt in een goed gebakje en een kop koffie in Ushuaia, is Ana & Juana - Onas een uitstekende keuze. Hier worden gebakjes geserveerd die niet alleen overheerlijk smaken, maar ook prachtig zijn om naar te kijken. Elk gebakje lijkt wel een klein kunstwerk. De bonenkoffie is een andere trekpleister van deze plek. Het biedt de perfecte opwarmer na een dag in de koele buitenlucht van de zuidelijkste stad ter wereld. Je hebt twee locaties van Ana & Juana, maar wij prefereren de "Onas" locatie boven de "9 de julio" locatie. Hier kan je namelijk lekker relaxed op de eerste etage zitten.


Heb je zin in een lekker drankje? Dan is Jeremy Button Gin Bar een geweldige locatie. Met hun eigen gemaakte gin bieden ze verschillende creatieve combinaties. Het is een gezellige bar die in het weekend volstroomt met locals. Je kunt er ook eten, en hoewel het voornamelijk barfood betreft zoals burgers, taco's en snacks, is de kwaliteit uitstekend.


 

WAAR VERBLIJVEN?


Of je nu op zoek bent naar een hostel, een luxere lodge of een eigen busje hebt om in te slapen, Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, heeft een avontuurlijke twist voor je!


Je beste keuze voor een hostel in Ushuaia is Antarctica Hostel. Gelegen in het hart van de stad, biedt dit gezellige onderkomen een grote binnenruimte met een chillhoek, een keuken voor zelfkokers, WIFI en zelfs een eigen bar. Ze bieden ook laundryservice aan en het ontbijt is inbegrepen. De prijzen variëren van €36,- voor een dormbed tot €98,- voor een privékamer met gedeelde badkamer. Voor het boeken van een dormbed of privé kamer met gedeelde of privé badkamer klik dan op deze link van booking om deze kamer vast te leggen. Omdat het het best aangeschreven hostel is moet je rekening houden dat deze snel volgeboekt zit.


Indien je op zoek bent naar een luxere accommodatie zonder een substantiële verhoging van de kosten, dan is Ushuaia Lodge Las Margaritas 430 een aanrader. Deze elegante lodge, op 25 minuten loopafstand van het stadscentrum, biedt een adembenemend uitzicht over de stad en het Beagle kanaal. Gasten kunnen genieten van een uitmuntend ontbijt dat bij de prijs is inbegrepen, met de extra optie om het ontbijt op de kamer geserveerd te krijgen. Zo kun je in alle rust genieten van het panoramische bergzicht. Er is tevens een shuttleservice beschikbaar vanaf het vliegveld. Een tweepersoonskamer is verkrijgbaar vanaf €122,- per nacht. Voor verdere informatie over deze accommodatie en voor het boeken van deze lodge klik op deze link.


Reis je met eigen vervoer? In de stad Ushuaia kun je je voertuig parkeren op de parkeerplaats links van het toeristenkantoor. Vanaf deze locatie heb je uitzicht over de cruiseschepen die komen en gaan vanaf het dok. Er zijn toiletten beschikbaar in het toeristenkantoor tijdens de openingstijden. De nachten zijn vrij rustig, omdat de weg iets hoger ligt en achter een muurtje verscholen is. Buiten Ushuaia bevindt zich ook een gratis kampeerterrein aan een kleine rivier. Deze omgeving, omringd door bergen en bossen, is prachtig gelegen. Als je wat meer rust prefereert, kun je deze locatie als uitvalsbasis gebruiken en je busje overdag parkeren op het eerder genoemde parkeerterrein. Zoek naar de "Riverside" spot op iOverlander of gebruik deze coördinaten: -54.75420, -68.19735. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten rijden naar het centrum.


uitzicht vanuit een van op het beaglekanaal met de cruiseschepen die naar Antarctica gaan

 

REIZEN NAAR USHUAIA


VLIEGEN

Het bereiken van Ushuaia, is mogelijk via verschillende transportmiddelen, afhankelijk van je vertrekpunt. Wanneer je vanuit Buenos Aires of andere grote steden in Argentinië vertrekt, kun je rechtstreeks naar Malvinas Argentinas International Airport in Ushuaia vliegen. Er zijn dagelijkse vluchten van Buenas Aires naar Ushuaia beschikbaar. Bekijk actuele vliegtijden en prijzen (beginnend vanaf €96,- voor een enkeltje vanuit Buenos Aires) op skyscanner.com.


BUS

Als je vanuit Puerto Natales in Chili reist, is de bus een uitstekende optie. De busmaatschappij "Bus-Sur" bedient deze route, maar houd er rekening mee dat er altijd een overstap is in Punta Arenas. Bustickets zijn beschikbaar via busbud of rechtstreeks via de Bus-Sur-website. Prijzen zijn voor Puerto Natales naar Punta Arenas €11,- en voor Punta Arenas naar Ushuaia €49 tot €61,-, afhankelijk van de vertrektijd. De totale reisduur varieert tussen de 10 en 12 uur. Vergeet niet dat je twee keer de grens overgaat, wat vertraging kan veroorzaken. Omdat de busmaatschappij geen aansluitende tijden heeft is een overnachting in Punta Arenas noodzakelijk, maar je kunt je daar zeker een dag vermaken!


EIGEN VERVOER

Als je met eigen vervoer reist, is het meest logische vertrekpunt Punta Arenas. Na het verkennen van het magische Torres del Paine is een bezoek aan Ushuaia een echte aanrader. De wegen zijn goed onderhouden en verhard, en onderweg zijn er mooie stopplaatsen om te overnachten. Houd er echter rekening mee dat je twee keer de grens moet oversteken, wat extra tijd vereist.


 

Voor tips, vragen, meer inspiratie of een gezellig gesprek, stuur ons gerust een bericht via de chat!

100 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page